Švedska: Muškarac ko je najavljivao odustao od spaljivanja Biblije i Tore

Svijet

Muškarac koji je najavio da će spaliti Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Stockholmu ipak je odustao od svog plana. Unatoč tome što mu je policija dala dopuštenje da održi skup troje ljudi, 32-godišnji Ahmad A. je poručio da nema namjeru spaljivati knjige i umjesto toga bacio je upaljač na tlo, piše DW.

Nikada nisam mislio zapaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo (knjige)”, citirala je televizija SVT riječi muškarca okupljenima. Ahmad je kazao kako je pravi razlog prosvjeda bio skrenuti pozornost na razliku između slobode govora i vrijeđanja drugih etničkih skupina, prenosi index.hr.

“Moramo se poštovati”
“Ovo je odgovor ljudima koji spaljuju Kuran. Želim pokazati da sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Želim pokazati da se moramo poštovati, živimo u istom društvu. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Ono što sam htio pokazati je da to nije u redu učiniti”, dodao je Šveđanin sirijskog podrijetla.

Planirano spaljivanje Tore i Biblije trebalo se dogoditi samo nekoliko dana nakon što je drugi čovjek zapalio stranice Kurana, svete knjige islama, što je izazvalo široku osudu muslimana diljem svijeta. Vjernici smatraju spaljivanje svetih knjiga bogohulnim, a drugi ističu da je upravo to primjer slobode izražavanja, koja je zaštićena švedskim ustavom.

Zakoni o bogohuljenju u Švedskoj napušteni su 1970-ih. Čovjek koji je podnio zahtjev za današnji skup priznao je da je to odgovor na spaljivanje Kurana ispred džamije u Stockholmu prošlog mjeseca od strane iračkog kršćanskog imigranta.

Spaljivanje Kurana zakompliciralo ulazak Švedske u NATO
Nakon tog incidenta, švedske vlasti su priopćile da su otvorile istragu zbog “agitacije protiv jedne skupine”, ističući da je muškarac spalio knjigu vrlo blizu džamije. Sličan prosvjed ekstremno desnog aktivista održan je ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu ranije ove godine, što je zakompliciralo napore Švedske na putu prema NATO-u.

U srijedu je glavno tijelo UN-a za ljudska prava velikom većinom odobrilo mjeru kojom se zemlje pozivaju da učine više kako bi spriječile vjersku mržnju nakon spaljivanja Kurana. Švedska vlada također je osudila spaljivanje Kurana kao “islamofobično”, ističući da zemlja ima “ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija”.

U međuvremenu, policija u Stockholmu naglasila je da može odbiti odobrenje javnog okupljanja samo ako uzrokuje velike poremećaje ili predstavlja rizik za javnu sigurnost. “Policija ne izdaje dozvole za spaljivanje različitih vjerskih tekstova – policija izdaje dozvole za održavanje javnog okupljanja i izražavanje mišljenja”, rekla je policijska glasnogovornica Carina Skagerlind.

n1info.ba