SAD šalje Ukrajini značajnu pomoć

Svijet

SAD šalje Ukrajini značajnu pomoć

Američki državni sekretar Antony Blinken naveo je kako je američka pomoć Ukrajini u posljednjoj godini premašila milijardu dolara

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da je ovlastio Ministarstvo odbrane da pruži 350 miliona dolara vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajina je suverena, demokratska i miroljubiva nacija”, rekao je Blinken u pisanoj izjavi. Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države blizak partner već 30 godina nakon što je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Navodeći da je Rusija povećala svoju odbrambenu pomoć Ukrajini nakon aneksije Krima 2014., Blinken je naveo: “Danas, dok se Ukrajina hrabro i dostojanstveno bori protiv ruskih okrutnih i nepotrebnih napada, ja sam također, na temelju ovlasti koje sam dobio od predsjednika Bidena, ovlastio Ministarstvo odbrane da Ukrajini pruži 350 miliona dolara hitne odbrambene pomoći”.

Ističući da će uz ovu pomoć američka pomoć Ukrajini u posljednjoj godini premašiti milijardu dolara, Blinken je dodao: “Ovaj paket uključivat će odbrambenu pomoć u borbi protiv oružanih napada, zračnih napada i drugih prijetnji s kojima se Ukrajina trenutno suočava”.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) izjavio je da je Rusija lansirala 250 većinom balističkih projektila kratkog dometa u Ukrajinu i da je 50 posto ruskih trupa koje su bile na ukrajinskoj granici sada u zemlji.

Visoki zvaničnik Pentagona informisao je novinare o najnovijim dešavanjima u Ukrajini.

Navodeći da pomno prate napad Rusije na Ukrajinu, zvaničnik je rekao: “Od jutros smo vidjeli da je na Ukrajinu ispaljeno 250 projektila, a većina njih su balističke rakete kratkog dometa”.

Istakao je da obje strane imaju žrtve na terenu.

Ističući da je američki državni sekretar Antony Blinken ovlastio Ministarstvo odbrane da pruži 350 miliona dolara odbrambene pomoći Ukrajini, zvaničnik je rekao: “Ova pomoć će uključivati ​​protutenkovsko, lako oružje i municiju”.

Napominjući da su ruske trupe naišle na veći otpor nego što su očekivale i da se otpor nastavlja najintenzivnije u sjevernim regijama, zvaničnik je rekao da “od jutros nisu vidjeli nikakve naznake da je ruska vojska preuzela kontrolu nad bilo kojim gradom”.

Naveo je da Rusi mogu da priđu samo 30 kilometara od Kijeva sa sjevera i da ne mogu dalje od toga, ali da se situacija na terenu može promijeniti svakog trenutka.

fokus.ba