S. Arabija podigla cijenu nafte

Svijet

S. Arabija podigla cijenu nafte

Saudi Aramco podiže „Arab Light“ za Aziju na 9,35 dolara po barelu za svibanj
‘To je ogroman porast’, kaže UBS-ov analitičar
Saudijska Arabija podigla je cijene nafte za kupce u svim regijama dok ruska vojna operacija u Ukrajini nastavlja odjekivati ​​na tržištu, izvješćuje Bloomberg u ponedjeljak, 4. travnja.

Državna energetska kompanija Saudi Aramco – jedna od najvećih te vrste u svijetu – povisila je cijenu sirove nafte Arab Light za isporuku u Aziju sljedećeg mjeseca za čak 9,35 dolara po barelu. Prethodno se očekivalo da će energetski div najveće arapske monarhije povisiti cijene za isporuku u svibnju za samo 5 dolara po barelu, pokazalo je istraživanje trgovaca i rafinerija koje je provela agencija Bloomberg.

Nafta je skočila na preko 100 dolara po barelu nakon što su 24. veljače izbile borbe u Ukrajini, koje su uzdrmale financijska tržišta diljem svijeta. Mnogi uvoznici su od tada izbjegavali rusku sirovu naftu. Protok iz Rusije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte nakon Saudijske Arabije, vjerojatno je manji za oko 1,5 milijuna barela dnevno, prema podacima Međunarodnog energetskog foruma, navodi Bloomberg.

Međutim, povećanje cijene likvidnosti u Saudijskoj Arabiji, koje će vjerojatno postaviti ton za druge bliskoistočne strateške energetske razrede, dolazi usprkos novom valu zatvaranja zbog korona virusa Covid-19 u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Cijena sirove nafte Brent tijekom ovih sati na aukciji u Londonu fluktuira oko 107 dolara po barelu.

Saudi Aramco je ovu odluku donio nakon što je OPEC+ (čine ga članice OPEC i Rusija i još neki manji proizvođači izvan kartela OPEC, op. GN.) prošlog četvrtka odlučio nastaviti postupno povećanje proizvodnje. Skupina od 23 zemlje, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, odupire se pozivima velikih uvoznika, uključujući Sjedinjene Države, da ubrzaju proizvodnju i snize globalne cijene „crnog zlata“

Više od 60% zaliha nafte Saudijske Arabije isporučuje se u Aziju, a Kina, Japan, Južna Koreja i Indija su njeni najveći kupci u regiji.

geopolitika.news