Francuska i Indija jačaju suradnju. Nema zajedničke osude Rusije zbog rata u Ukrajini

Svijet

Francuska i Indija jačaju suradnju. Nema zajedničke osude Rusije zbog rata u Ukrajini

U zajedničkom priopćenju Indije i Francuske nakon sastanka indijskog premijera Narendre Modija i francuskog predsjednika Emmanuel Macrona u Parizu izražena je “ozbiljna zabrinutost” zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, navodi indijski medij Hindustan Times.

Zanimljivo je kako ruski mediji danas ističu kako se dvojica lidera nisu složili po pitanju osude ruske vojne operacije u toj zemlji. Premijer Narendra Modi nije se pridružio francuskoj osudi specijalne operacije ruskih oružanih snaga u Ukrajini, ali se založio za sporazumno rješenje krize. Tako je u odjeljku o situaciji u Ukrajini, u paragrafu s “oštrom osudom nezakonite i ničim izazvane agresije na Ukrajinu”, navedena samo Francuska. Indija se pridružuje samo izjavi zabrinutosti zbog humanitarne krize u toj zemlji.

Prema navodima Hindustan Times-a, Indija i Francuska također su se složile da će se zajednički nositi s prijetnjom terorizma i izazovima u Indo-Pacifiku, vezano uz Kinu koja pokazuje mišiće u strateški vitalnoj regiji.

Francuska je ponovila svoju predanost potpori nastojanju Indije za stalno članstvo u reformiranom Vijeću sigurnosti UN-a i ulasku New Delhija u Skupinu nuklearnih dobavljača.

„Indija i Francuska ponovno su potvrdile svoju predanost produbljivanju strateškog partnerstva Indije i Europske unije i raduju se bliskoj suradnji u provedbi Partnerstva za povezivanje Indije i EU i odluka donesenih na sastanku čelnika Indije i EU u Portu u Portugalu godine. svibnja 2021.“, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju država.

„Francuska i Indija izrazile su duboku zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja globalne sigurnosti hrane i prehrane, na koje je već utjecala pandemija Covid-19, a posebno u zemljama u razvoju. Predani su omogućavanju koordiniranog, multilateralnog odgovora za rješavanje rizika od pogoršanja prehrambene krize zbog sukoba u Ukrajini…“,

Dvije su se strane osvrnule i na stanje u Afganistanu i izrazile svoju ozbiljnu zabrinutost zabrinutost zbog humanitarnog stanja i kršenja ljudskih prava i ponovile snažnu potporu mirnom, sigurnom i stabilnom Afganistanu, naglašavajući poštivanje njegova suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta te nemiješanje u njegove unutarnje stvari. Pozvali su na uključivu i reprezentativnu vladu, te poštivanje prava žena, djece i manjina.

Francuska i Indija pozvale su na međusobnu kontinuiranu intenzivnu suradnju u svim sferama obrane. Zajedničke vježbe (Shakti, Varuna, Pegase, Desert Knight, Garuda) ilustriraju napore prema boljoj integraciji i interoperabilnosti gdje god je to moguće, navodi indijski medij.

geopolitika.news