Izvješće UN-a: Svijet ide prema klimatskoj katastrofi

Svijet

Izvješće UN-a: Svijet ide prema klimatskoj katastrofi

Temperature na Zemlji prijeći će kritičnu točku ako emisije stakleničkih plinova ostanu na istoj razini, priopćilo je u ponedjeljak najviše svjetsko tijelo znanstvenika za klimu, upozoravajući na posljedice nedjelovanja, ali također bilježivši znakove napretka, piše Associated Press, čiji tekst prenosimo.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je izvješće Međuvladinog povjerenstva za klimatske promjene otkrilo “niz prekršenih klimatskih obećanja” vlada i korporacija, optužujući ih da potiču globalno zagrijavanje držeći se štetnih fosilnih goriva.

“To je dosje srama, koji katalogizira prazna obećanja koja su nas čvrsto postavila na pravi put prema svijetu u kojem se ne može živjeti”, rekao je.

Vlade su se u Pariškom sporazumu iz 2015. složile da globalno zatopljenje zadrže znatno ispod 2 stupnja Celzija u ovom stoljeću, idealno ne više od 1,5 stupnjeva Celzija. Ipak, temperature su se već povećale za više od 1,1C od predindustrijskih vremena, što je rezultiralo vidnim povećanjem katastrofa kao što su poplave, dugotrajne suše, intenzivniji uragani i dugotrajniji šumski požari, dovodeći ljudske živote u opasnost i koštajući vlade stotine milijarde dolara za prevenciju štete i sanaciju posljedica.

Supredsjedatelj izvješća, James Skea s Imperial Collegea u Londonu, rekao je za Associated Press: “Ako se nastavimo ponašati kao što smo sada, nećemo čak ni ograničiti zagrijavanje na 2 stupnja, a kamoli na 1,5 stupnjeva.” Tekuća ulaganja u infrastrukturu za fosilna goriva i krčenje velikih površina šuma za poljoprivredu potkopavaju goleme granice emisija koje su potrebne za postizanje pariškog cilja, navodi se u izvješću.

“Moramo smanjiti globalne emisije za 45% ovog desetljeća kako bismo održali ograničenje od 1,5 stupnjeva dogovoreno u Parizu”, rekao je Guterres, šef UN-a. “Ali trenutna klimatska obećanja značila bi povećanje emisija za 14 posto.”

Kroz konzultacije s vladama u posljednja dva tjedna, panel je zaključio da bi vraćanje zagrijavanja na 1,5C do 2100. godine zahtijevalo uklanjanje golemih količina ugljičnog dioksida – glavnog stakleničkog plina – iz atmosfere. Mnogi stručnjaci kažu da je to neizvedivo s trenutnim tehnologijama, a čak i kada bi se to moglo učiniti, bilo bi mnogo skuplje od sprječavanja emisija uopće.

Autori izvješća rekli su da sa ‘snažnim pouzdanjem’ predviđaju da će planet u prosjeku biti topliji za 2,4C do 3,5C do kraja stoljeća, osim ako zemlje ne pojačaju svoje napore za smanjenje emisija stakleničkih plinova. U slučaju spomenutog rasta temperature, tvrde stručnjaci, veći dio svjetske populacije sigurno će osjetiti ozbiljne posljedice.

Brojke pokazuju da su veliki dio ugljičnog dioksida koji se već nalazio u atmosferi ispustile bogate zemlje koje su prve spalile ugljen, naftu i plin kada je industrijska revolucija stvarno krenula 1850-ih. Panel UN-a rekao je da oko 40% emisija od tada dolazi iz Europe i Sjeverne Amerike. Nešto više od 12% može se pripisati istočnoj Aziji, koja uključuje Kinu. Zemlju koja je sredinom 2000-ih. od Sjedinjenih Država preuzela poziciju najvećeg svjetskog emitera štetnih plinova.

Međutim, izvješće ostavlja prostora za nadu. Njegovi autori ističu bezbroj načina na koje se svijet može vratiti na pravi put do 2 stupnja ili čak, uz veliki napor, vratiti na 1,5 stupanj. To bi moglo zahtijevati mjere kao što je uklanjanje CO2 iz atmosfere prirodnim ili umjetnim sredstvima, ali i potencijalno rizične tehnologije poput upumpavanja aerosola u nebo kako bi reflektirali sunčevu svjetlost.

Među preporučenim rješenjima su brzi prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra, elektrifikacija prometa, učinkovitije korištenje resursa i velika financijska potpora za siromašne zemlje koje nisu u mogućnosti platiti takve mjere bez pomoći.

Guterres je upozorio da izračun IPCC-a (Međuvladin panel o klimatskim promjenama) izostavlja nove rizike i potencijalno samopojačavajuće učinke koji se već događaju na nekim mjestima, kao što su povećana apsorpcija topline u oceane zbog gubitka morskog leda i oslobađanja metana izazvano topljenjem permafrosta. Uz to, pozvao se na upozorenja znanstvenika da se planet kreće “opasno blizu prekretnih točaka koje bi mogle dovesti do postepenih i nepovratnih klimatskih utjecaja”.

Čelnik UN-a osudio je vlade i korporacije rekavši da “visokim emisijama ne zatvaraju samo oči, već dodaju ulje na vatru”, pozivajući na prekid daljnjeg vađenja ugljena, nafte i plina, što bi rezultiralo gubicima više milijardi dolara. “Ulaganje u novu infrastrukturu za fosilna goriva moralno je i ekonomsko ludilo”, rekao je Guterres.

Ranjive nacije rekle su kako izvješće pokazuje da veliki zagađivači moraju pojačati svoje napore. “Očekujemo da G-20, najveći svjetski emiteri, postavi ambiciozne ciljeve na konferenciji (Konferencija UN-a o klimatskim promjenama) i postignu te ciljeve – ulaganjem u obnovljive izvore energije, ukidanjem subvencija za ugljen i fosilna goriva”, rekla je Tina Stege, izaslanica za klimu za Marshallove otoke. “Davno je prošlo vrijeme da ispunimo obećanja”, zaključila je.

geopolitika.news