Berlin protjerao 40 ruskih diplomata

Svijet

Berlin protjerao 40 ruskih diplomata

Njemačka je odlučila protjerati “velik broj” ruskih diplomata na službi u Berlinu, u vezi s ratom u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a agencija France Presse navodi da ih je čak 40.

Njemačka ministrica je istaknula da su ti djelatnici ruskog veleposlanstva “prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu”. Njemačka je primila više od 300.000 ukrajinskih izbjeglica koji su napustili zemlju zbog borba što se vode od 24. veljače.

“To više nećemo trpjeti”, dodala je u kratkoj pisanoj izjavi. Izgon diplomata iz Njemačke događa se nakon sličnih odluka u nizu zemalja EU-a ovih dana.

Ministrica je još jednom oštro osudila “nevjerojatnu okrutnost ruskih čelnika i svih koji slušaju njihovu propagandu”, napose u Buči, mjestu blizu Kijeva koje su ukrajinske snage oslobodile i gdje je u subotu otkriven velik broj trupala koja su ležala na ulicama ili su nabrzinu ukopana.

Snimke iz Buče “svjedoče (…) o želji za istrjebljenjem koja prelazi sve granice”, rekla je ministrica iz redova Zelenih koja je ove strahote što ih ukrajinski predsjednik pripisuje ruskim snagama ranije nazvala “ratnim zločinom” i “zločinom protiv čovječnosti”. Međutim, Baerbock je također rekla da se “sličnih slika” treba bojati “na drugim mjestima koja su ruske trupe okupirale”.

Dodala je da je bitno “zauzeti se za našu slobodu i biti spreman braniti je”. “Zbog toga je njemačka vlada odlučila značajan broj djelatnika ruskog veleposlanstva, koji ovdje u Njemačkoj svakodnevno rade protiv naše slobode, protiv povezanosti našeg društva, proglasiti nepoželjnima”, prenosi Daily Sabah.

Njemačke vlasti sumnjaju da diplomati na koje se odnosi odluka o izgonu surađuju s ruskom obavještajnom službom i sada imaju pet dana da napuste Njemačku, doznaje France Presse.

Njemačka odluka dolazi nekoliko sati pošto je Litva, također članica EU-a, protjerala ruskog veleposlanika u Vilniusu zbog zločina koji se pripisuju ruskoj vojsci.

Od početka invazije na Ukrajinu deseci izgona diplomata dogodili su se u Sjedinjenim Državama, u Nizozemskoj, Irskoj, Poljskoj, u baltičkim zemljama i u istočnoj Europi.

Njemačka je zadnjih godina već protjerala više ruskih diplomata, a pogotovo zato što je 2019. ruski državljanin u Berlinu ubio predstavnika čečenske oporbe, što je njemački sud ocijenio ubojstvom izravno naručenim iz Moskve.

Rusija je objavila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Njemačke, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

geopolitika.news