VIDEO Muškarac saznao ko mu je donirao bubreg i briznuo u plač – a i vi ćete

Svijet

Više od devet meseci, Dilejn Ivanovski iz Kirkvuda u Misuriju čuvala je veliku tajnu od svog oca, a ta tajna mu je na kraju spasila život.

Dilejn, 25-godišnja medicinska sestra u bolnici Mersi u Sent Luisu, donirala je bubreg svom tati Džonu Ivanovskom, koji je svojoj ćerki mesecima govorio da ne želi da mu ona bude donorka.

„Rekao sam joj, neću ti uzeti bubreg. Rekao sam joj to otvoreno“, kazao je Džon Ivanovski (60) za ABC News.

Nakon operacije, snimili su njegovu reakciju kada je saznao da je njegova ćerka ipak to uradila.

Džonu Ivanovskom je pre dve godine dijagnostifikovana IgA nefropatija, vrsta bolesti bubrega koja može dovesti do otkazivanja tih organa.

Bolest je na kraju dovela do toga da Džon Ivanovski bude na dijalizi četiri do pet sati, četiri dana u nedelji, što je život koji njegova ćerka nije želela za njega.

„Voli da šeta mog psa i da trči sa mojim psom i želi da radi sve te stvari, ali sada je priključen na mašinu“, rekla je za ABC News.

„Mislim da to nije način na koji bi neko trebalo da živi“, dodala je.

@delayne_i

News channel story about our kidney transplant! Thank you to all who have donated and reached out. I encourage everyone to donate life, it is the most rewarding experience! #fyp #kidneydonorathlete For donations: venmo @ delayne_i

♬ original sound – Delayne

Delajn Ivanovski je rekla da je, dok je njen tata bio na dijalizi, donela odluku da mu donira bubreg, uprkos njegovom protivljenju. Inače, mogle su da prođu godine dok se ne pojavi odgovarajući donor. Ona je u tajnosti prošla kroz višemesečni proces dobijanja odobrenja da bude donorka, a sve vreme su živeli u istoj kući.

Tajna misija, kako je rekla, uključivala je desetine telefonskih poziva sa socijalnim radnicima, lekarima i medicinskim sestrama bez znanja njenog oca, kao i podvrgavanje analizi krvi i bezbrojnim medicinskim testovima, često na istoj klinici kao i njen tata.

Džon Ivanovski je rekao da nije imao pojma šta njegova ćerka namerava, ali se seća da je prošlog avgusta dobio telefonski poziv koji mu je promenio život – obavestili su ga da je tim za transplantaciju pronašao donora.

Na dan transplantacije, 16. februara, tim bolnice preduzeo je posebne mere predostrožnosti kako Džon Ivanovski ne bi video svoju ćerku. Posle uspešne operacije transplantacije, Delejn Ivanovski i njen tata oporavljali su se u sobama na istom spratu.

Dan nakon operacije, Džon Ivanovski je saznao da je njegov anonimni donor njegova ćerka, kada je ušla u njegovu sobu u bolničkoj haljini.

„Odmah sam znao“, rekao je.

„Bio sam uznemiren. Bio sam samo u šoku. Pogledao sam svoju ženu i rekao: ‘Je l’ se šalite?’ Ali sada ne bih promenio ništa“, bio je iskren.

Video koji je Delajn Ivanovski objavila o trenutku kada je ušla u sobu svog oca postao je viralan na TikToku, sakupivši stotine hiljada pregleda.

nova.rs