Angela Merkel odgovorila na kritike Zelenskog

Svijet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je bivše čelnike Njemačke i Francuske, Angelu Merkel i Nicolasa Sarkozyja, u videoobraćanju objavljenom navečer u nedjelju, naizgled okrivljujući ih za smrt ukrajinskih civila, piše The New York Times.

“Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozyja da posjete Buču, da vide do čega je dovela politika 14 godina ustupaka Rusiji”, rekao je Zelenski, misleći na predgrađe Kijeva gdje su se tijekom vikenda pojavile slike tijela koja leže na ulicama nakon povlačenja ruskih snaga. “Vidite svojim očima izmučene i ubijene Ukrajince.”

Izjava ukrajinskog predsjednika stigla je na 14. obljetnicu susreta NATO-a 2008. u Bukureštu, u Rumunjskoj, gdje je, nakon velike unutarnje rasprave, NATO obećao članstvo u savezu Gruziji i Ukrajini, ali ne precizirajući kada. Okrivio je političare iz zemalja NATO-a što gaje “apsurdni strah” od Rusije, dodajući: “Mislili su da odbijanjem Ukrajine mogu umiriti Rusiju, uvjeriti je da poštuje Ukrajinu i normalno živi uz nas.”

Glasnogovornica Angele Merkel izjavila je, na zahtjev novinske agencije DPA, da: “Savezna kancelarka dr. Angela Merkel ustraje pri svojim odlukama vezanima uz susreta NATO-a iz 2008. u Bukureštu. […] S obzirom na zločine koji postaju vidljivi u Buči i drugim dijelovima Ukrajine, kancelarka u potpunosti podržava sve napore savezne vlade i međunarodne zajednice kojima je cilj okončanje barbarstva i rata Rusije protiv Ukrajine”, prenosi Europska Pravda.

Susret u Bukureštu obilježila je rasprava o tome treba li Ukrajini i Gruziji dati službeni “akcijski plan za članstvo” koji će ih voditi prema ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO-u. Predsjednik George W. Bush bio je za to. Merkel i Sarkozy su tada, uz ostale, tvrdili da nijedna (Gruzija i Ukrajina) zemlja nije spremna i da bi proširenje planova za članstvo na njih ozbiljno naštetilo odnosima s Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bushov tajnik obrane, Robert M. Gates, rekao je da je ponuda članstva Gruziji i Ukrajini za pristupanje NATO savezu “uistinu bila pretjerana” i, prema njegovim memoarima, slučaj “nepromišljenog ignoriranja onoga što su Rusi smatrali svojim vitalnim nacionalnim interesima”, prenosi The New York Times.

Podsjećamo, Vladimir Putin u Bukureštu je iznio isti argument, rekavši da su ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO za njega označava “prelazak crvene linije.”

geopolitika.news