Imala je samo 20 meseci kada je umrla od leukemije: Neumorno se borila celog svog malog života

Svijet

Dva dana pre nego što je Popi proslavila svoj prvi rođendan, dobila je transplantaciju posle meseci čekanja. Nažalost, ubrzo nakon toga, stanje je krenulo na gore, samo 48 sati kasnije, dok je porodica slavila njen jedini rođendan

Ova porodica je taman započela život u troje i mislili su da je to početak blaženstva koje će ih pratiti.

U junu 2021, par Karli Saunders i Tresne Midlton dočekali su svoje čedo, Popi Grejs nakon osam godina podvrgavanja veštačkoj oplodnji. Ali samo nekoliko nedelja nakon što su iz bolnice doveli svoju ćerku kući, roditelji su shvatili da nešto nije u redu.

Primetili smo da joj stomak počinje da se uvećava. Dakle, bio je prilično natečen. A kada je hranila, prilično bi povraćala. A mi smo samo pomislili da možda postoji blokada – kaže Tresne za “7Life”.

Beba je takođe imala modricu na butini koja nije izbledela ni nakon više od pet nedelja. Karli i Tresne su zatražile savet od lekara, a Popi, koja je začeta pomoću Tresnine jajne ćelije i koju je Karli nosila tokom trudnoće, imala je samo 11 nedelja kada je zastrašujuća istina preneta njenim roditeljima.

Imala je infantilnu akutnu limfoblastnu leukemiju, rak krvi i koštane srži.

– To je nešto što uvek čujete da se nekome dešava, ali nikada ne mislite da će se to dogoditi vama. Ali kod leukemije, ako su bledi, ako imaju modrice ili prekomerno krvarenje – to su generalno znaci da leukemija utiče na njihovu koštanu srž, što stoga utiče na njihovu krv. Gledajući unazad, mislimo, kako nismo primetile da je tako bleda, ali zato što se to dešavalo tako postepeno, nismo imale pojma. Nismo shvatili da su joj kosti pune leukemije i da je verovatno bolovala. Tako da je teško sada razmišljati o tome sada.

Dijagnoza je došla usred pandemije kovida, gde je protokol dozvoljavao samo jednom roditelju da razgovara sa doktorom.

Karli je prvobitno ušla sama, a Tresne je bila potištena što je bila primoran da čeka napolju. Lekari tada nisu bili sigurni ni da će Popi preživeti noć. Kada je to uradila, cilj je postao jasan – bila joj je potrebna transplantacija koštane srži.

Dva dana pre nego što je Popi proslavila svoj prvi rođendan, dobila je transplantaciju posle meseci čekanja.

Nažalost, ubrzo nakon toga, stanje je krenulo na gore, samo 48 sati kasnije, dok je porodica slavila njen jedini rođendan.

Lekari su rekli da provodimo što više vremena sa njom – kaže Tresne, navodeći da su lekari odložili jedan dan da im saopšte potresnu vest.

Karli i Tresne su prihvatile taj savet i odlučile da obezbede Popi najnormalniji mogući život.

– Pustile smo je da se oseća kao da je ovo normalan način života i da se prema njoj ne ponašamo drugačije nego prema bilo kom drugom detetu. Tako da smo učinile koliko smo mogle da pokušamo da normalizujemo ono što joj se dešava – kaže Tresne.

Uprkos pokušajima da ostanu pozitivne prema svojoj ćerki, Karli i Tresne kažu da su razgovori o kraju života bili “nemilosrdni i beskrajni”.

Njih dve su imale cilj da produže život svojoj ćerki uz pomoć farmaceutskih ispitivanja. Kao rezultat toga, kažu da su dobile osam dodatnih meseci sa svojom Popi. Ali u februaru 2023, bilo je jasno da hrabra devojčica ima samo nekoliko dana života. Preminula je u 4.20 16. februara 2023.

Karli kaže da je najveća stvar bio strah od njene smrti, objašnjavajući da su duboko u sebi očigledno znale da dolazi.

Ne možete se pripremiti za ono što se dešava, a ona se toliko puta vraćala. Samo sam mislila da možda ima još jedan mali drski trik u rukavu.

Iako je Popi Grejs imala samo 20 meseci na zemlji, njeno nasleđe i uticaj su bili mnogo veći nego što mnogi odrasli ostavljaju iza sebe.

– Imala je samo 20 meseci, ali je toliko toga upakovala u tih 20 meseci i tako duboko inspirisala ljude. Još jedna stvar koju je uradila, o kojoj očigledno nema pojma, je to što je podsticala ljude da daju krv. Prosto smo oduševljeni koliko je uticala na ljude i koliko se poruka proširila – kažu obe.

Par kaže da su, od Popine ​​dijagnoze, davanja krvi vršena u ime njihove devojčice i da i dalje postoji “mala vojska Popi Grejs”.

U Popino sećanje, žene rade na podizanju svesti o važnosti davanja krvi, rekavši da bi “bila nepravda prema Popi i uticaju koji je imala na druge” da to ne urade.

(Telegraf.rs)