NJEMAČKA MINISTRICA BAERBOCK DOPUTOVALA U UKRAJINU, POSJETILA BUČU

Svijet

NJEMAČKA MINISTRICA BAERBOCK DOPUTOVALA U UKRAJINU, POSJETILA BUČU

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock doputovala je u utorak u Ukrajinu, na prvu posjetu člana berlinske vlade otkako je 24. februara počela ruska agresija na tu zemlju.

Kako piše “Deutsche Welle”, njena posjeta dolazi u vrijeme kada se Njemačka i dalje suočava s kritikama zbog politike prema Rusiji, za koju se smatra da ekonomski interes stavlja iznad zabrinutosti za ljudska prava.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Scholza dugo je vodila opreznu politiku i isključivala je isporuku oružja Ukrajini, ali je preokrenula svoju politiku u februaru.

Ranije ovog mjeseca, vlada je dodatno pooštrila svoj stav i počela da odobrava isporuku teškog naoružanja Ukrajini, uključujući sedam artiljerijskih sistema haubica.

Baerbock je posjetila grad Buču u blizini Kijeva, planirajući da ponovo otvori njemačku ambasadu u Kijevu, koja je zatvorena od sredine februara, i da se sastane sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, navodi DW.

Prošle sedmice njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon višednevnih diplomatskih tenzija zbog njegove otkazane posjete Kijevu.​​​​

Oba lidera su razgovor opisali kao “veoma važan”.

hayat.ba