Europol raspoređuje svoje ekipe uz granice s Ukrajinom

Svijet

Europol raspoređuje svoje ekipe uz granice s Ukrajinom

Europol je objavio u petak da je rasporedio svoje ekipe uz granice Ukrajine i njoj susjednih zemalja kako bi spriječio kriminalce i “teroriste” da s valom izbjeglica uđu u Europsku uniju, prenosi AFP.

“U svrhu zaštite Europske unije i ukrajinskih izbjeglica od zločinačkih prijetnji, Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona (Europol) rasporedila je operativne ekipe uz granice Ukrajini susjednih zemalja”, navodi se u priopćenju. Na zahtjev Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Moldavije, Europol već ima u njima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih imati i u Mađarskoj.

Stručnjaci Europola i vanjski suradnici agencije pomagat će vlastima navedenih zemalja u nadzoru vanjske granice Europske unije i provoditi potrebne istrage. Oni prikupljaju informacije na terenu radi “identifikacije kriminalaca i terorista koji pokušavaju ući u EU u izbjegličkom valu i profitirati iz situacije”, objašnjava Europol u priopćenju.

Europol je rasporedio slične ekipe i 2016. godine na zahtjev mediteranskih država članica koje su prvo tlo Europske unije na koje stižu migranti preko Sredozemnog mora.

Osim toga, Europol je upozorio u ožujku na opasnost da ukrajinske izbjeglice u bijegu od rata padnu u mreže trgovaca ljudima i pozvao je zemlje koje ugošćuju na povećan oprez. Istočna Europe je ključno područje iz kojeg se vrbuju žrtve trgovine ljudima za cijeli prostor Europske unije. Ujedno je to i regija odakle potječu brojne kriminalne mreže, podsjeća Europol. Više od 4 milijuna izbjeglica napustilo je Ukrajinu od početka ruske invazije, prema podacima Ujedinjenih naroda.

geopolitika.news