Britanski proizvođači čipsa primorani mijenjati recept zbog nestašice suncokretovog ulja

Svijet

Proizvođači čipsa i drugih grickalica u Velikoj Britaniji su primorani da uskoro promijene recepte za proizvode, a što je posljedica nestašice suncokretovog ulja koja je uzrokovana ratom u Ukrajini.

Najveći britanski proizvođač suncokretovog ulja Edible Oils je saopćio da je ostalo ulja tek za nekoliko sljedećih sedmica. Ukrajina i Rusija zadovoljavaju 80 posto od ukupne svjetske potrebe za uljem.

Komercijalni direktor spomenute kompanije Kim Matthews nije optimističan.

“Britanci najviše konzumiraju suncokretovo ulje. Situacija se brzo mijenja. Činimo sve kako bismo osigurali dodatne količine, ali čini se da je situacija vrlo teška”, rekao je Matthews.

Smatra da bi nestašica mogla trajati više od godinu dana.

“Ukrajinski farmeri bi sada trebali da siju za žetvu u oktobru i novembru. Jasno je da se to neće desiti. Poljoprivredna sezona će biti propuštena tako da bismo nestašicom mogli biti pogođeni 12-18 mjeseci”, ocijenio je.

Proizvođači čipsa i ostalih grickalica će uskoro morati mijenjati recept za proizvode, tj. umjesto suncokretovog ulja koristit će rafinirano ulje od repice. Mnogi od njih ne uspijevaju da promijene sadržaj deklaracije koji se odnosi na sastojke. Zato su poslali upozorenje iz Agencije za hranu (FSA).

Poručili su da sadržaj na deklaraciji mora biti u potpunosti tačan. Naglasili su da je riječ o neznatnim promjenama te da su alergijske reakcije na na rafinirano ulje od repice rijetke, prenosi Sky News.

klix.ba