Japan se ipak nije spreman odreći ruskog plina i napustiti projekt “Sahalin-2”

Svijet

Japan se ipak nije spreman odreći ruskog plina i napustiti projekt “Sahalin-2”

Japan ne namjerava napustiti naftno-plinski projekt Sahalin-2 jer je zainteresiran za nastavak kupnje energetskih resursa u njegovim okvirima, rekao je premijer Fumio Kishida obraćajući se parlamentu jutros, prenosi AFP.

“Ovo je iznimno važan projekt za našu energetsku sigurnost, jer osigurava dugoročnu i stabilnu opskrbu LNG-om po razumnoj cijeni. Ne namjeravamo ga napustiti”, rekao je, dodajući da je politika sankcija grupe G7 (Japan je član) protiv Rusije dozvoljava svakoj državi da sama razmotri kako osigurati energetsku sigurnost.

Kishida je rekao da projekt pomaže u pružanju “dugoročne, jeftine i stabilne opskrbe LNG-om” Japanu. “To je iznimno važan projekt u smislu naše energetske sigurnosti”, rekao je na saborskoj sjednici i dodao: “Naš plan je da se ne povlačimo.” Japanska tvrtka Mitsui kontrolira 12.5 posto udjela u projektu, dok Mitsubishi posjeduje 10 posto. Ruski državni Gazprom je vlasništvu projekta od 50% (plus jedna dionica). Većina LNG-a proizvedenog u sklopu projekta ide za Japan. Udio Rusije u ukupnom obimu japanskog LNG uvoza iznosio je oko 8.8% tijekom proteklih godina. Japan prima glavninu ruskog LNG-a preko Sahalina. Japan je energetski siromašna država i kao takva je jako ovisna o uvozu energije.

geopolitika.news