Zelenski: Obrana Ukrajine je na prekretnici; otvaraju se humanitarni koridori

Svijet

Zelenski: Obrana Ukrajine je na prekretnici; otvaraju se humanitarni koridori

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je obrana njegove zemlje od ruske invazije na “prekretnici” i ponovno je tražio dodatnu pomoć od Sjedinjenih Država, nekoliko sati nakon što su snage Kremlja odbacile obećanje da će smanjiti neke od svojih vojnih operacija.

Izaslanstvo ukrajinskih zastupnika posjetilo je Washington u srijedu kako bi se zalagalo za veću pomoć SAD-a, rekavši da njihova nacija treba više vojne opreme, više financijske pomoći i oštrije sankcije Rusiji, piše Anadolu Agency.

Rusi nastavljaju granatirati Černjihiv unatoč najavama Moskve da će smanjiti vojno djelovanje u tom području, rekla je u četvrtak britanska obavještajna služba, a ukrajinske vlada objavila je da su autobusi krenuli put opkoljenog Mariupolja radi evakuacije civila. Ondje, u ključnom cilju ruskih snaga, i dalje se vode žestoke borbe, priopćili su iz ministarstva dodajući da je središte grada još pod kontrolom ukrajinskih snaga. Rusko ministarstvo obrane najavilo je u srijedu navečer da će u Mariupolju lokalni prekid vatre nastupiti u četvrtak u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Rusko bombardiranje područja oko Kijeva i sjevernog grada Černihiva i pojačani napadi u drugim dijelovima zemlje dodatno su potkopali nade za napretkom prema okončanju brutalnog rata. Razgovori između Ukrajine i Rusije trebali bi se nastaviti u petak posredstvom videa, izjavio je šef ukrajinske delegacije David Arakhamia, a prenosi AP.

“Moramo izbaciti ruske vojnike s naše zemlje, a za to nam je potrebno sve moguće oružje”, rekla je zastupnica ukrajinskog parlamenta Anastasia Radina na konferenciji za novinare.

Ruske su snage također, nakon preraspoređivanja jedinica s drugih područja, pojačale svoje napade na regiju Donbas na istoku i oko grada Izjuma, koji se nalazi na ključnoj ruti prema Donbasu, priopćila je ukrajinska strana.

Olexander Lomako, tajnik gradskog vijeća Černihiva, rekao je da se ruska objava pokazala kao “potpuna laž. ““Noću nisu smanjivali, nego su, obrnuto, povećali intenzitet vojnih akcija”, rekao je Lomako, a prenosi AP.

Visoki britanski obavještajni dužnosnik rekao je u četvrtak da su demoralizirani ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršavati zapovijedi i sabotirali vlastitu opremu te da su slučajno oborili vlastiti zrakoplov, piše Anadolu Agency.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. veljače, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do financijskih sankcija Moskvi i potaknuo odlazak multinacionalnih kompanija iz Rusije. Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice, više od četiri milijuna Ukrajinaca također je pobjeglo u više europskih zemalja, a milijuni su raseljeni unutar zemlje.

geopolitika.news