Ovo je lažni video Zelenskog u kojem objavljuje kapitulaciju: Napravljen je loše, amaterski

Svijet

Ovo je lažni video Zelenskog u kojem objavljuje kapitulaciju: Napravljen je loše, amaterski

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poziva svoje vojnike na kapitulaciju.

Ovo je lažni video Zelenskog kojeg su namontirali tako da izgleda kao da traži Ukrajince da se predaju.

Pogledajte lažni video Zelenskog

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini. Stručnjaci kažu da je napravljen izuzetno loše, gotovo amaterski.

“Naša ekipa je identificirala i uklonila ‘deep fake’ video koji prikazuje predsjednika Zelenskija kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom”, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleiche.

“Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama.”

Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja “deep fake” tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti.

Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

24sata