Medvedev: Bili smo spremni na sankcije koje se sada vraćaju Zapadu poput bumeranga

Svijet

Medvedev: Bili smo spremni na sankcije koje se sada vraćaju Zapadu poput bumeranga

Zapad ne uspijeva globalno zavezati Rusiju jer je zemlja bila spremna na sankcije, smatra zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi ruska RIA.

Sankcije Rusiji već su dovele do negativnih posljedica za zapadne zemlje koje su ih uvele, napisao je Dmitrij Medvedev “Samo nekoliko tjedana nakon uvođenja paklenih sankcija Rusiji, očekivano, pokazalo se da se iste vraćaju Zapadu poput bumeranga. Globalna inflacija je u porastu. Čini se kao da u Europi počinje recesija, koja bi se mogla proširiti na cijeli svijet. Cijene goriva rastu svemirskom brzinom”, naveo je Medvedev. Prema njegovom mišljenju, postaje jasno da se sve države neće uspješno nositi s takvom recesijom, unatoč “histeričnim” izjavama njihovih čelnika. Medvedev je podsjetio da su se posljedice prethodnih ekonomskih kriza prvenstveno osjetile u običnim kućanstvima

“Naravno, postoje stvarne poteškoće s kojima se Rusija mora nositi, budući da smo još uvijek izolirani od globalnih lanaca, međunarodne podjele rada, suočeni smo s rastućom nezaposlenošću i poslani prema ekonomskoj nestabilnosti”, napisao je jučer Medvedev. “Unatoč tome, napori da se Rusiji zavežu ruke propadaju jer smo bili spremni za takve predvidljive napade”, naglasio je Medvedev.

Osim toga, nastavio je, zabrana izvoza ruskih energenata do sada je pogodila samo obične zapadne potrošače – vlasnike automobila, stanovnike kuća s plinskim grijanjem i druge. “Što još imamo od sankcija? Da, naravno, odlazak prodavača luksuznih proizvoda iz naše zemlje. Što učiniti sada kada ne možemo kupiti torbe i bunde za nekoliko milijuna rubalja? Ovo je nenadoknadiv gubitak” , sarkastično je zaključio.

Trenutačno stanje je “iritantno za ‘prijatelje’ u Europi i preko bare, posebno usred pregovora u Istanbulu, kao što im ne pogoduju odluke Rusije o plaćanju plina u rubljima za neprijateljske zemlje, rekao je, dodajući da je kolaps Rusije samo u glavama onih koji to jako hoće vidjeti. “Dok naši protivnici nastavljaju s besplodnim radom, svijet se postupno kreće prema novoj logici globalnih ekonomskih odnosa i revidiranom financijskom sustavu”, napisao je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. Dmitrij Medvedev je bivši premijer Rusije i blizak je Putinov saveznik.

geopolitika.news