Guterres: Svijetu prijeti glad zbog agresije na Ukrajinu

Svijet

Guterres: Svijetu prijeti glad zbog agresije na Ukrajinu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda upozorio je da je UN-ov globalni indeks cijena hrane na najvišoj razini ikad.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poziva na prekid sukoba u Ukrajini te upozorava na ‘slom’ globalnog prehrambenog sustava, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Svijet mora reagirati kako bi spriječio “nalet gladi i raspad globalnog prehrambenog sustava” nakon ruske invazije na Ukrajinu“.

Glavni tajnik rekao je novinarima u New Yorku da rat riskira da izazove dalekosežne posljedice po globalnu opskrbu hranom koje će imati razoran utjecaj na najsiromašnije, jer Ukrajina osigurava više od polovice zaliha pšenice Svjetskog programa za hranu.

“Ovaj rat ide daleko izvan Ukrajine. To je također napad na najranjivije ljude i zemlje svijeta”, rekao je Guterres.

Čak i prije rata, rekao je, zemlje u razvoju “borile su se da se oporave od pandemije – s rekordnom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i rastućim teretom duga.”

Upozorio je da je UN-ov globalni indeks cijena hrane na najvišoj razini ikad i da 45 najnerazvijenih zemalja svijeta uvozi najmanje jednu trećinu pšenice iz Ukrajine ili Rusije. Među njima su Burkina Faso, Egipat, Demokratska Republika Kongo, Libanon, Libija, Somalija, Sudan i Jemen.

‘Strateški i taktički neuspjeh’
Glavni tajnik govorio je na marginama brifinga Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na Vijeću sigurnosti. Ministar vanjskih poslova Poljske, koja predsjedava OESS-om za 2022. godinu, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu “strateški i taktički neuspjeh”. Zbigniew Rau je rekao da je kao rezultat toga Moskva promijenila taktiku i počela ciljati civile.

“Ovo je žalosno i sramotno i predstavlja državni terorizam”, dodao je. Rau je rekao kako agresija Rusije “prijeti samom postojanju OESS-a”, ali je dodao kako će uskoro otputovati u Moldaviju i na Balkan kako bi “dokazao angažman OESS-a” u pomaganju okončanju rata.

aljazeera