Vladimir Putin prijeti: Ne želite plaćati u rubljama? Dobro, onda nećete više dobivati naš plin!

Svijet

Vladimir Putin prijeti: Ne želite plaćati u rubljama? Dobro, onda nećete više dobivati naš plin!

Rusija je zbog nametnutih sankcija odlučila udariti na zemlje koje ovise o njenom plinu i poručila kako neće više isporučivati plin onim zemljama koje ga odbiju plaćati ruskom valutom

Rusija je ”neprijateljskim zemljama” koje su joj uvele sankcije zaprijetila da imaju rok do 31. ožujka da uvezeni ruski plin počnu plaćati u rubljama.

Najviše se to odnosi na pojedine zemlje u Europi koje ovise o ruskim energentima, a uvele su sankcije Rusiji i zaledile inozemne rezerve.

Rusija upozorava da Europa neće nakon 31. ožujka dobivati besplatni plin, ako odbiju plaćanje u rubljama.

– Nećemo besplatno opskrbljivati plinom, to je jasno – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenosi RT.

”Nema plaćanja, nema plina”, poručio je Peskov onima koji ne budu htjeli plaćati u rubljama.

Ministri zemalja G7 poručili su kako tajvi zahtjevi krše postojeće ugovore.

– Ako je G7 to odlučio, Putin će sigurno održati obećanje da neće prodavati plin osim za rublje. Ako dođe do toga to će biti lose-lose situacija, izgubit će Rusija i Europa. Mislim da bismo mi trebali biti promoćurniji jer mi nismo G7, ja ne bih uopće odbacio mogućnost da mi prihvatimo plaćanje u rubljima pa makar se nekome i zamjerili. To bi za hrvatsko gospodarstvo moglo puno značiti. Govorim s osnove prijašnjeg iskustva, Jugoslavija je trgovala s SSSR-om, roba se denominirala u rubljima – rekao je energetski konzultant Davor Štern, prenosi N1.

24sata