Prve reakcije iz Rusije o odluci Hrvatske da protjera diplomate: ‘Primjereno ćemo odgovoriti’

Svijet

Prve reakcije iz Rusije o odluci Hrvatske da protjera diplomate: ‘Primjereno ćemo odgovoriti’

Grlić Radman prošlog je tjedna u Bruxellesu najavio da će Hrvatska, po uzoru na članice Europske unije, protjerati dio ruskih diplomata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da je Hrvatska odlučila otkazati gostoprimstvo za 18 ruskih diplomata i 6 članova administrativno tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Prva reakcija Moskve brzo je stigla.

Naime, oglasila se glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova koja je za državnu novinsku agenciju TAS dala kratku izjavu o odluci Zagreba.

– Rusija će primjereno odgovoriti – rekla je na postavljeno pitanje o hrvatskoj odluci.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom ambasadoru u Zagrebu Andreju Nesterenku uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

– Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

– Veleposlaniku Ruske Federacije u RH izražena je najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina, poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Ruska strana obaviještena je o odluci RH kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva RH u Moskvi te je zatraženo da ukupno 24 djelatnika napusti RH, navodi se u priopćenju MVEP-a.

24sata