Orban odgovorio na prozivku Zelenskog: Želimo ostati izvan ovog rata

Svijet

Orban odgovorio na prozivku Zelenskog: Želimo ostati izvan ovog rata

Nove sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio je danas premijer Viktor Orban ukrajinskom predsjedniku koji se obratio čelnicima Europske unije za pomoć i pritom pozvao Budimpeštu da odabere stranu, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je jučer na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku.

“Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu”, ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvaća izbjeglice, ali odbija slati vojnu pomoć i zabranjuje transfer smrtonosnog oružja preko svog teritorija. Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se suzdržao otvoreno kritizirati predsjednika Vladimira Putina i snažno se protivi sankcijama na ruske energente.

“Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?”, zapitao je Zelenski mađarskog premijera.”Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani”, rekao je Zelenski u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na sastanku u Bruxellesu. Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je vrlo ovisna o ruskim energentima, da prekine trgovanje s Moskvom.

“Ako zatvorimo ventil za naftu i plin natovarit ćemo troškove rata na leđa mađarskih obitelji, rekao je danas Kovacs te zaključio: “Mi si to ne možemo dozvoliti”.

Orban se priprema za parlamentarne izbore 3. travnja na kojima će utrka biti vrlo tijesna jer oporba prvi put nastupa s jedinstvenim kandidatom. Upravo je čelnik oporbe Peter Marki-Zay iščitao iz govora predsjednika Zelenskija da je Viktor Orban “izoliran”. Njega sada smatraju “posljednjim saveznikom (Vladimira) Putina unutar EU-a i NATO-a”, rekao je Marki-Zay. Očekivano, izbornom kampanjom u Mađarskoj dominira tema rata u Ukrajini. Oporba koju čine šest stranaka i njen vođa Marki-Zay ove izbore su oslikali kao izbor Mađara između istoka i zapada, tj. između demokracije i autoritarnih režima. S druge strane, Orban i njegova stranka Fidesz sebe prezentiraju kao jedine koji su dovoljno snažni da zadrže Mađarsku izvan sukoba.

geopolitika.news