Ukrajina se prvi put oglasila o napadu na skladište u Rusiji: Evo šta su rekli

Svijet

Ukrajina se prvi put oglasila o napadu na skladište u Rusiji: Evo šta su rekli

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ne može potvrditi ili zanijekati navodnu umiješanost Ukrajine u napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu jer nije bio upoznat sa svim vojnim informacijama, prenosi Reuters.

“Ne mogu ni potvrditi ni odbaciti tvrdnju da je Ukrajina sudjelovala u tome samo zato što ne posjedujem sve vojne informacije”, rekao je.

U napadu je, kako je javila ruska novinska agencija RIA, zapaljeno osam spremnika goriva. Prema posljednjim informacijama, nema ozlijeđenih.

Očevidac na kojeg se poziva agencija Reuters javlja da su se nove eksplozije čule u Belgorodu u podne po srednjoeuropskom vremenu.

Ako se napad potvrdi, ovo je presedan. Reagirao i Kremlj
Taj napad, prvi takvog tipa ako se potvrdi da ga je doista izvela ukrajinska vojna avijacija, dogodio se u vrijeme kada Rusija ponavlja da ona potpuno vlada zračnim prostorom nad Ukrajinom.

O napadu se oglasio Kremlj koji je rekao da će napad, koji su po ocjeni Moskve izveli ukrajinski helikopteri na skladište goriva na ruskom teritoriju, otežati pregovore o prekidu vatre.

“Što se tiče incidenta u Belgorodu, mišljenje o tome dat će naše oružane snage”, rekao je još glasnogovornik Kremlja Peskov te dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin informiran o napadu.

Belgorod je smješten nekih 80 kilometara sjeverno od Harkiva, drugog najvećeg grada Ukrajine koji se odupire ruskim napadima od početka ruske invazije 24. veljače.

novi.ba