Organizatori humanitarnog koncerta za Ukrajinu neće dozvoliti nastup bendu iz Kijeva

Svijet

Organizatori humanitarnog koncerta za Ukrajinu neće dozvoliti nastup bendu iz Kijeva

Organizatori humanitarnog koncerta za Ukrajinu koji će se održati u Engleskoj odbili su zahtjev članova benda Antytila da nastupe na ovom događaju pomoću online prenosa kazavši da žele izbjeći bilo kakvu povezanost s vojskom.

Članovi benda koji su svoje muzičke instrumente zamijenili vojnim uniformama i oružjem, zatražili su da se iz Kijeva uključe u prenos uživo i zasviraju “pod bombama”.
Međutim, pjevač Taras Topolya rekao je da je njihov zahtjev odbijen jer koncert ima “čisto humanitarnu” svrhu. Organizatori su se izvinili, rekavši da moraju izbjegavati povezanost s vojskom.

“Zato što mi stojimo s puškama i šljemovima, mi smo vojnici, a ovaj koncert nije za vojnike, već za pomoć civilima”, pojasnio je pjevač.

U njihovom prvobitnom apelu iz Kijeva, objasnio je da se “u mirnodopskim vremenima njihovi koncerti dešavaju na stadionima”, ali da se sada “oružjem bore protiv ruskih okupatora”.

Bend je ponudio da se privremeno pridruži koncertu uživo iz ratom razorenog grada, dodajući da se ne boje svirati pod bombama.

Pjevač je, međutim, istaknuo da su on i kolege iz benda prije svega muzičari te da su šljemovi i panciri privremeni, ali da razumiju odgovor i prihvataju ga.

Glavna stvar je da narod Velike Britanije mora stati uz Ukrajinu”, dodao je.

Koncert za Ukrajinu, koji će biti prikazan na ITV-u, održat će se u utorak u Resorts World Areni u Birminghamu, a nastupit će i Camila Cabello, Gregory Porter i Snow Patrol.

U saopćenju organizatori navode: “Na ličnom planu, potpuno razumijemo zašto se hrabro bore za svoju zemlju, ali za ovaj konkretan koncert ne bi bilo moguće da ih predstavimo, jer smo samo u mogućnosti fokusirati se na humanitarnu situaciju, a ne na politiku ili vojni sukob.”

“Na koncertu ćemo predstaviti glasove Ukrajinaca, uz brojne izvođače koji su ujedinjeni sa muzikom i u želji da se ovaj strašni sukob što prije okonča”, poručili su.

klix.ba