DRAMA U SAD: AGENTI FBI UPALI NA TRUMPOVO IMANJE, BIDENU UPUĆENE PRIJETNJE

Svijet

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren – rekao je Trump u izjavi.
Trump nije rekao zašto je izvršen pretres.

Mar-a-Lago je “trenutno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-ja”, izjavio je Trump. “Čak su provalili u moj sef.”

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago.

Nadzorni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

Povodom pretresa imanja Donalda Trumpa na društvenim mrežama oglasio se i bh. novinar, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Nakon što je FBI pretresao Trumpovu rezidenciju, bijeli supremacisti i ološ svih vrsta upućuju prijetnje, nazivaju Bidena diktatorom, Fox News je u žalosti, a Hillary Clinton se 10 minute smijala na MSNBC-u. Direktora FBI-a Christophera Wraya je 2017.godine postavio – Trump – poručio je Puljić.

hayat.ba