Save the Children: Operacije na djeci u G*zi izvode se bez anestezije dok trpe ogromnu bol

Svijet

Zdravstvene službe u Gazi su na “izdisaju” i operacije na djeci se izvode bez anestetika zbog ograničenih zaliha, kazala je glasnogovornica humanitarne organizacije Save the Children.

Govoreći iz Ammana u Jordanu, Elizabeth White izjavila je za Sky News da, kada je u pitanju broj povrijeđene djece diljem Gaze, da je riječ o “nezamislivom broju”.

Naglasila je da je ova organizacija svjedočila u prosjeku 10 slučajeva djece dnevno koja su izgubila barem jedan ud.

“Ovo je potresna slika s čime se djeca suočavaju“, rekla je.

White je istaknula da su zdravstvene službe bile “potpuno uništene” i da su “prepuštene na milost i nemilost dnevnih kapljica zaliha pomoći” koje su im neophodne.

“Zdravstvene službe su zaista na izdisaju”, upozorila je.

Na pitanje o operacijama djece bez anestezije, rekla je da je “zaprepašćujuće” pomisliti s čime se suočava medicinsko osoblje koje provodi takve zahvate.

“Potresna je pomisao da morate izvesti takvu operaciju najbolje što možete s ograničenim zalihama koje imate s djetetom koje trpi ogromnu bol“, kazala je White.

“Mislim da to zaista svjedoči o psihičkoj povredi koja je nanesena u posljednja tri mjeseca, kao i o fizičkoj. Ovo su ožiljci koji zahtijevaju ogroman pristup uslugama mentalnog zdravlja i podršku porodica”, dodala je, prenosi Sky News.

Izvor: