Ko je kriv za smrt porodilje i bebe u Bihaću

Region

Ko je kriv za smrt porodilje i bebe u Bihaću

Pokrenuta istraga o smrti mlade majke Azre Bećirspahić koja je preminula prilikom poroda

U Bosanskom Petrovcu danas je proglašen dan žalosti zbog tragične smrti mlade majke Arze Bećirspahić u njene bebe, kojima će danas biti klanjana dženaza.

Krajina i cijela bosanskohercegovačka javnost ostale su u šoku nakon vijesti da je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću prilikom porođaja preminula Azra Bećirspahić (26) iz Bosanskog Petrovca. Ljekari se nisu uspjeli izboriti ni za život njene bebe.

Društvene mreže su preplavljene reakcijama ogorčenih građana koji traže odgovor, ali i pozivaju na utvrđivanje odgovornosti u ovom slučaju.

Naložena obdukcija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prema nalogu Tužilaštva USK, pokrenulo je istragu u ovom slučaju, a nakon što ih je medicinsko osoblje Kantonalne bolnice u Bihaću obavijestilo o događaju.

– Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona izdao je nalog Sektoru kriminalističke policije za provođenje istražih radnji. Radi se na prikupljanju podataka vezano za nemili događaj – kazao je za “Avaz” Admir Beganović, portparol MUP-a USK.

Dodao je da se mora ustanoviti uzrok koji je doveo do smrti porodilje i njene bebe kako bi se utvrdilo je li u pitanju nesretan slučaj ili je bio nemar.

– Naložena je i obdukcija tijela radi utvrđivanja činjenica o uzroku smrti – kazao je Beganović.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je da se u noći sa srijede na četvrtak (17. mart) na Odjelu ginekologije i porodiljstva dogodio smrtni ishod prilikom poroda.

Maksimalan trud

– Nažalost, pored sve stručne pomoći koja se u tom trenutku mogla pružiti, smrtni ishod je uslijedio i za mladu majku i za bebu. U pružanje pomoći bila su uključena četiri odjela, odnosno stručno osoblje Ginekologije, Hirurgije, Neonatologije i Anesteziologije. Svi su dali maksimalan trud i pokušali učiniti sve što je u njihovoj moći, no, nažalost, nisu uspjeli pomoći – kazao je Havić.

Direktor je dodao da je u ovakvim slučajevima adekvatno i uključivanje istražnih organa kako bi se sve detaljno ispitalo i istražilo te na osnovu svega toga donio konačan sud.B. C.

Suprug skrhan od bola

Jedan od prijatelja preminule porodilje na društvenim mrežama je napisao da se susreo s njenim suprugom koji mu je skrhan od bola ispričao da se nekoliko sati prije njene smrti šalio s njom i da mu se požalila da je boli.

avaz.ba