Miodrag ubio devojku, Dalibor pokušao da udavi ženu: Motiv ova dva zločina u Nišu je isti

Region

Isti advokat brani u oba slučaja

Niški advokat Zoran Saveljić ponovo se prihvatio teškog zadatka, da pruži najbolju moguću odbranu Daliboru Stevanoviću (36) optuženom da je 12. novembra 2022. godine u hodniku zgrade u kojoj živi, pokušao da udavi svoju bivšu suprugu Sandru T. Saveljić je odbranu zasnovao na tezi da njegov klijent nije kriv za delo za koje mu se može izreći i doživotna robija, odnosno da nije pokušao da izvrši teško već obično ubistvo za koje je maksimalna kazna 15 godina zatvora. Istu strategiju odbrane Saveljić je primenio i pre sedam godina, kada je branio Kruševljanina Miodraga Karalića, koji je ubio bivšu devojku Gordanu Josifović (44) a njenog momka Miluna Kostića kidnapovao. Međutim, Viši sud u Nišu je smatrao da Karalić ipak zaslužuje maksimalnu kaznu koja je u to vreme bila na snazi odnosno 40 godina robije.

Saveljić kaže da se u oba ova slučaja radi o zločinu iz strasti, odnosno o neuzvraćenoj ljubavi zbog čega se nikako ne može govoriti o teškom ubistvu odnosno o pokušaju izvršenja istog

– To su vrlo tragične situacije za sve aktere takvih događaja. U slučaju Miodraga Karalića radi se o čoveku koji nije kriminalac več o osobi koja je podlegla porivima usled neuzvraćene ljubavi. Nema opravdanja za njegov postupak, niti ja kao advokat imam pravo da komentarišem pravnosnažnu sudsku odluku kojom mu je izrečeno 40 godina robije ali kao čovek smatram da je to ipak prestroga kazna – kaže Saveljić.

Smatra da je i u oba slučaja izvršena nepravilna kvalifikacija dela.

– Kada se radi o zločinu iz strasti ne može se govoriti o postojanju niskih pobuda kao što je navedeno za Karalića da je Gordanu ubio iz bezobzirne osvete. To su na suđenju posvedočili i veštaci pa sam očekivao da će njihov nalaz biti uzet u obzir. Međutim, Viši sud je smatrao da Karalić zaslužuje maksimalnu kaznu, ja sam se žalio na prvostepenu presudu ali je Apelacioni sud potvrdio – priča Saveljić.

Da li će se sa njegovim navodima u slučaju Dalibora Stevanovića složiti veštaci neuropsihijatri znaće se 7. februara za kada je zakazano saslušanje specijalista iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Saveljić se nada da se istorija neće ponoviti te da će Dalibor izbeći višedecenijsku robiju koja je zadesila Miodraga.

Za razliku od Dalibora koji nije uspeo da udavi suprugu plastičnim vezicama koje joj je namakao oko vrata jer su ga u tome sprečile njene komšije, Miodrag je svoju nameru sproveo do kraja. Karalić je 5. decembra 2016. godine oteo bivšu devojku i njenog momka Miluna Kostića da bi je istog dana svirepo ubio u ataru aleksinačkog sela Bradarac. Nakon zločina je pobegao i sa sobom poveo Kostića koji je sa njim bio još četiri dana sve dok nije uhapšen u Beogradu. Na suđenju je izrazio kajanje zbog svojih postupaka.

– Iskreno se kajem zbog onog što sam uradio i izjavljujem najdublje saučešće Gordaninoj porodici. Mnogo mi je teško što sam je povredio, saučestvujem u vašem bolu, upropastio sam i njenu i svoju porodicu. Svima se izvinjavam – govorio je Karalić pred niškim Višim sudom.

Međutim, tužilaštvo je smatralo da ne zaslužuje milost i tražilo da mu se zbog teškog ubistva iz bezobzirne osvete, dvostruke otmice i neovlašćenog držanja oružja izrekne kazna zatvora od 40 godina.

– Optuženi je svoju vanbračnu suprugu ubio iz bezobzirne osvete jer ga je ostavila i htela da se uda za Kostića. Postupao je sa direktnim umišljajem i pokazao izuzetnu upornost u izvršenju dela jer je Gordanu tukao a zatim joj dva puta pucao u glavu. Psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da Karalić ispoljava emocionalnu zavisnost u partnerskim odnosima zbog čega je Gordanin postupak doživeo kao nanošenje zla na šta je odgovorio ubistvom. Postojalo je i stanje smanjene uračunljivosti u momentu izvršenja ubistva ali ono nije od značaja za njegovu odgovornost. Zbog svega navedenog, uzimajućiu obzir jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, okolnost da je Gordani nanosio povrede i pre ubistva, te da je nakon zločina otišao sa lica mesta tražimo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora – navelo je tužilašvoobrazlažući zbog čega Karalić zaslužuje toliku kaznu.

(Telegraf.rs)