Vučić: Srbija neće podržavati secesiju nigdje u regiji

Region

Vučić: Srbija neće podržavati secesiju nigdje u regiji

Predsjednik Srbije je rekao da ova zemlja garantuje mir u regiji, te da je to od presudnog značaja za Srbiju kako bi ekonomski ojačala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija garantuje mir u regiji, dodavši da mu ne pada na pamet da ratuje.

Vučić je za situaciju nastalu nakon ruske invazijena Ukrajinu rekao da su mnogi to dočekali kao “priliku protiv Srbije zato što su uvereni u poraz Rusije i njenih saveznika”, dodavši da je Kini u interesu da čuva mir.

“Oni će zato biti oprezni, ali neće ići uz američku matricu. Predsednik Xi to neće prihvatiti”, ocijenio je Vučić u intervjuu za TV Prva.

Naglasio je da je Rusija uvijek bila uz Srbiju i da ona ne može dozvoliti da izgubi jedinog saveznika u Vijeću sigurnosti UN-a.

Govorio je i o optužbama da je Zapadu obećao da će uvesti sankcije Rusiji, rekavši da jedino garantuje mir.

“Ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigde u regionu. Čuvaćemo granice, hoćemo da Srbija ide napred. Imate moju reč, a onda sam dodao da za tako nešto nisam spreman da pružim garancije”, rekao je Vučić.

Izjave Komšića i Đukanovića

Vučić je rekao i da Srbija ima najjaču vojsku u regiji, ali da je neće koristiti protiv susjeda, jer je mir od presudnog značaja za Srbiju kako bi ekonomski ojačala.

Komentarisao je i nastup predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Briselu te intervju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

“To što je Komšić izgovorio u Briselu i niko mu odavde nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe. Nisam reč rekao ni na intervju Mila Đukanovića… Pustili smo ih da govore da bismo sačuvali mir i bezbednost, a oni su sigurni da mogu Srbiji da naštete. Toliko je laži rečeno o Srbiji. Nije valjda Srbija na Kosovu i Metohiji bila gora nego Rusija danas u smislu agresije? Svi zapadnjaci će reći da nije. Što sad svetski mangupi ne bombarduju Moskvu kao Beograd? Zato što nema morala i nema principa”, poručio je Vučić.

On je istakao da međunarodno pravo, vrijednosti, principi i moral “više ne postoje”.

“Mi moramo da se ponašamo tako da sačuvamo glave ljudima i unapredimo ekonomiju. Zbog toga, moramo da poštujemo pravo jačeg i kako i na koji način mi da preživimo. Između svega toga moramo da poštujemo međunarodno javno pravo i da sačuvamo svoju državu”, rekao je predsjednik Srbije.

aljazeera