DIREKTORICA APOTEKA SARAJEVO ZA JEDAN MJESEC PRIMILA 8.473 KM!

Region

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u proteklom periodu dobio je brojne prijave svojih članova koje se odnose na nepravilnosti u radu uprava u javnim zdravstvenim ustanovama.

Provjerama je, kako kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, utvrđeno da većinom isti uposlenici primaju dodatke za rad u upravnim i nadzornim odborima, raznim komisijama, javnim nabavkama, tenderima. Ista situacija je i sa stimulacijama za rad koje su, dodaje Sadiković, rezervisane samo za radnike bliske menadžmentima ustanova i vladajućim strankama koji se u pravilu i imenuju na pozicije koje se dodatno plaćaju.

“Imate članove ustanova koji vrše pripremu za upravne odbore i za to primaju 20 posto na plaću, iako im je to posao, jer su pravnici, za šta uredno mjesečno dobijaju plaću. Isto tako, u većini ustanova sjednice upravnih, nadzornih odbora i komisija održavaju se u radno vrijeme, iako članovi primaju enormne naknade za učešće u njima, a zbog svega trpi posao. Također je utvrđeno da se nekontrolisano troše sredstva za službena putovanja, a sve to uz podršku upravnih i nadzornih odbora”, naglašava za Faktor Sadiković.

Zbog svega, Sindikat će, kako dalje navodi Sadiković, u narednom periodu donijeti odluku u kojoj će tražiti da se na osnovu Zakona o pristupu informacijama FBiH, putem protokola, od menadžmenata javnih zdravstvenih ustanova zatraži da dostave informacije o svemu navedenom.

Naš stav je da imena i prezimena svih osoba, koje uživaju spomenute povlastice, budu javno objavljene na oglasnim pločama ustanova. Mi ćemo u tome istrajati, a sve dostavljene dokumente objavit ćemo javno kako bi se spriječila samovolja stranaka i pojedinaca.

Prema njegovim riječima, godinama na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo prolaze finansijski izvještaji javnih zdravstvenih ustanova za koje većina uposlenih u zdravstvu zna da nisu regularni.

“Na to ukazuje i trenutna opozicija u KS koja međutim nema snage da u potpunosti zadrži svoj stav (broj ruku). S obzirom na to da je javno zdravstvo u KS ozbiljno narušeno i da rukovodeće strukture rade površno, sindikat će, kroz sindikalne aktivnosti, ali i kroz Zakon o zaštiti na radu, ubuduće konstantno ukazivati na sve nepravilnosti koje uočimo”, dodaje.

Kada je riječ o primanjima, Sadiković kaže kako većina direktora javnih zdravstvenih ustanova u KS dobija enormno visoke plaće i dodatke.

Kao primjer navodi aktualnu direktoricu JU Apoteke Sarajevo koja je za juni 2023. naplatila 8.473 KM. Osnovna plaća direktorice je 3.635 maraka, ali je u tom mjesecu, kao dodatak na plaću, dobila 4.842 KM.

crna hronika.info