Milanović o BiH: Ko za vraga tamo živi 500 hiljada Hrvata

Region

Milanović o BiH: Ko za vraga tamo živi 500 hiljada Hrvata

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ne vjeruje da bi ni Srbija, da je bila na mjestu Hrvatske, mogla da obori letjelicu koja se prošlog četvrtka srušila u Zagrebu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je povodom pada drona u Zagrebu rekao da vjeruje da bi Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Srbije oborili tu letjelicu.

“Neki nemaju čime, a mi imamo najbolje vazdušne rakete, svakog dana i svako večer imamo ‘air policing’ našeg neba. Ne smije se pustiti bilo šta što bi na bilo koji način moglo ugroziti naše građane. Hrvatska ima izvanrednu kopnenu vojsku, u oklopnim vozilima su mnogo bolji od nas, ali su trenutno slabiji u RV i PVO, zato su i kupili 12 aviona Rafal”, rekao je predsjednik Srbije.

Milanović je danas rekao da Srbija ima dobru opremu, ali da ne bi u sedam minuta uspjeli da sruše bespilotnu letjelicu.

“Ja njih ne gledam kao na konkurenciju ni kao na prijetnju. Ja ih ne gledam kao neprijatelje. Ali oni ne bi uspjeli ovo srušiti u sedam minuta. Ne bi ni Hrvatska da to ima, ne bi ni Njemačka”, rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović je rekao da “nema apsolutne zaštite”.

“Šansa da se ovako nešto ponovi je mala, da uopšte dođe do Zagreba, mislim da su i Mađari nešto naučili”, dodao je.

Milanović: BiH je aberacija i poremećaj
Bosna i Hercegovina je aberacija i poremećaj koji je takav već 25 godina zbog “evropskih komesara”, dodao je Zoran Milanović.

Hrvatski je predsjednik rekao i da ga za to “ne bi bila briga, da nije na hrvatskoj granici”.

“Ali jest na hrvatskoj granici. I još ko za vraga tamo živi 500 hiljada Hrvata. E pa… Da nas se tiče, tiče nas se, mene barem“, kazao je Milanović.

Milanović je ponovio da se bez “Srba i njihovih predstavnika ne može postići dogovor” u Bosni i Hercegovini. Smatra da bosanskohercegovačkim Hrvatima trenutno probleme stvaraju “određene bošnjačke elite”, a ne tamošnji Srbi.

“To je činjenica. Ko se sada mislio, onako ekspres na brzaka napiti krvi Srbima krivo razmišlja”, kazao je.

“Srbi su valjda shvatili u kakve bedastoće su se uvukli i da su Rusima obična fusnota. Ništa oni ne znače Rusiji”, poručio je Milanović, dodavši da će Srbi shvatiti da je za njih korisno ući u Evropsku uniju, ali ne i u NATO, što je “nepotrebno”.

n1