Britanci: Rusija objavila snimke nuklearnog projektila koji može doći do Londona u pet minuta

Svijet

Britanci: Rusija objavila snimke nuklearnog projektila koji može doći do Londona u pet minuta

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao “velikim događajem”. Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja

Pojavile su se nove snimke hipersonične krstareće rakete ruske vojske. Raketu Cirkon lansirali su s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora.

Kako javlja Mirror, rakete Cirkon su postale dio oružanih snaga Rusije ove godine, nakon što je Vladimir Putin rekao da su uspješno odradile testove.

Ruska TV Zvezda, kanal koji je u vlasništvu ruskog ministarstva obrane, piše za rakete kako su “toliko brze” da ih neprijateljski protuzračni sustavi ne mogu detektirati na vrijeme, odnosno, da će se za udar znati tek kada raketa udari.

– Nitko neće vidjeti lansiranje ili njen let. Vidjet će samo što je bila meta – rekao je kapetan fregate Igor Krokhmal. Putin je u prosincu poručio kako Cirkone lansiraju s mora na mete koje su ili na moru ili na kopnu.

– Naši testovi su bili uspješni, bez ijedne mane – rekao je tada, dodavši da se radi o velikom koraku za Rusiju i njenu sigurnost.

Kako navodi Mirror, iako je snimka puštena tek nedavno u javnost, moguće je da ona datira još iz prosinca. Cirkon bi, poručili su iz TV Zvezde, mogao poslužiti Putinu da uništi američke gradove ukoliko dođe do nuklearnog konflikta.

Naime, domet Cirkona je oko 650 milja, odnosno nešto više od 1000 kilometara, no kapetan Krokhmal tvrdi kako raketa može i dulji put prijeći – do 930 milja, odnosno do skoro 1500 kilometara.

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao “velikim događajem”. Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja, s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Zadnje takvo pokusno lansiranje dogodilo se 18. studenog.

Ruska vojska testirala je ove rakete prvi put u listopadu 2020., što je predsjednik Putin nazvao “velikim događajem”, a druga ispitivanja nastavila su se do kraja 2021. godine.

24sata