Preko 40.000 sirijskih dobrovoljaca se prijavilo na ruski poziv za odlazak u Ukrajinu!

Svijet

Preko 40.000 sirijskih dobrovoljaca se prijavilo na ruski poziv za odlazak u Ukrajinu!

Prema informacijama “Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR)”, preko 40.000 Sirijaca se prijavilo da putuje u Ukrajinu kako bi se borili za Rusiju. Ova nevladina organizacija je izvjestila i da do sada nijedan borac nije napustio Siriju.

Među onim kojima je ponuđena regrutacija, posebno se ističu pripadnici Al-Qatarji milicije. Ova grupa se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država jer je služila kao veza između režima sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada i ISIL-a.

SOHR je obavijestio da je ponuđena plata u iznosu od 1.500 do 2.500 dolara, ali da ne mogu potvrditi ovu informaciju.

Ove najave dolaze nakon što je predsjednik Rusije, Vladimir Putin u obraćanju sigurnosnom vijeću izjavio da strancima koji žele da se bore sa Rusijom u Ukrajini to treba biti omogućeno.

“Ako postoje ljudi koji se žele boriti za svoj interes, ne za novac, doći i pomoći narodu Donbasa, trebamo im dati šta žele i da omogućiti da dođu do konfliktnih zona”, rekao je Putin.

Predsjednik Ukrajine, Volodomir Zelenski je sirijske plaćenike nazvao kriminalcima koji bi putovali u “stranu zemlju” da ubijaju ljude.

Ukrajina je također pozvala strane borce da se pridruže odbrani zemlje od ruske agresije. Prema dostupnim informacijama dobrovoljci iz Velike Britanije i Kanade su se već pridružili odbrani zemlje.

Index.hr ,ekskluziva.ba