Pronašli crnu kutiju. Brigadir Kovačević: Postoje indicije da je letjelica nosila eksploziv

Region

Pronašli crnu kutiju. Brigadir Kovačević: Postoje indicije da je letjelica nosila eksploziv

Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti – rekao je Kovačević

Danas poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice koja se srušila na Jarunu pronađena je crna kutija. DJelomično je oštećena, ali bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora, rekao je za HRT brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH.

– Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja.

– Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti – rekao je Kovačević te pojasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa se pretpostavlja da je imala drugu namjenu.

– Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke – rekao je.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

– Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a – ustvrdio je Kovačević.

24sata