Još tri države podržale Putina i Rusiju

Svijet

Još tri države podržale Putina i Rusiju

Vlasti Kube osudile su SAD zbog širenja NATO-a prema ruskim granicama i pozvale na diplomatsko rješenje krize i očuvanje međunarodnog mira.

“Odlučnost Sjedinjenih Država da nametnu progresivno širenje NATO-a prema granicama Ruske Federacije predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti te zemlje i regionalnom i međunarodnom miru“, navodi se u saopćenju kubanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kuba decenijama ima bliske ekonomske veze sa Rusijom. Rusija je u utorak pristala da odgodi neke otplate duga Kube do 2027. godine, a dvije zemlje su najavile da će produbiti veze.

“Vlasti SAD-a već sedmicama prijete Rusiji i manipulišu međunarodnom zajednicom o opasnostima od neposredne masovne invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopćenju.

I predsjednik Venecuele Nicolas Maduro stao je na stranu Rusije u kontekstu ukrajinske krize.

“Venecuela najavljuje punu podršku predsjedniku Vladimiru Putinu u odbrani ruskog mira. Venecuela je uz Putina, uz Rusiju, uz hrabre i pravedne stvari svijeta, a mi ćemo sve više jačati naš savez“, rekao je Maduro tokom sjednice kabineta.

I predsjednik Nikaragve Daniel Ortega u ponedjeljak je izrazio podršku Putinu. Ortega je rekao da ruski predsjednik ima pravo da prizna dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Kremlju potpisao dekret o priznavanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih država i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji je dodatno povećao tenzije u regiji i šire.

Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojnih država najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju i sankcije.

N1