Otac s Downovim sindromom odgojio liječnika i dokazao da ljubav čini sve mogućim

Svijet

Uobičajena zabluda o osobama s Downovim sindromom je – da ne mogu imati djecu. Žene s Down mogu sasvim dobro roditi djecu, a u iznimno rijetkim slučajevima i muškarci mogu postati očevi. Jad Issa, muškarac s Downovim sindromom, ne samo da je dočekao dijete sa svojom ženom, već ga je i odgojio da bude liječnik.

Kad se rodio Jadin sin Sader, bio je dobrodošao u porodicu i veoma razmažen, kao što bi svako dijete inače bilo u domu. Sader nam kaže da se sjeća da se kao dijete osjećao jako voljenim i da bi njegov otac provodio vrijeme s njim hrvanjem, hrvanjem rukama i igrajući druge igre. I lokalna zajednica podržala je porodicu i prihvatila ih onakve kakve jesu.

Imajući velike snove za svog sina, Jad, koji je nekada radio u mlinu za pšenicu, počeo je štedjeti novac za svoj fakultet. Činio je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi izdržavao svoju porodicu, a prema Saderovim riječima, očev trud i predanost da mu pruži najbolju moguću budućnost inspirirali su ga da dobro studira i postane liječnik. “Mislim da bih bio mnogo manje uzbuđen zbog života i mnogo manje strastven u onome što radim da nisam imao svog posebnog oca”, napisao je uz fotografiju sa svojim tatom.

Sader je sada zubar, što je jedna od najboljih i najplaćenijih karijera u Siriji, a Jadovoj sreći nema granica. Dok je njegov sin još studirao, Jad bi upoznavao nove ljude i govoreći im “moj sin je liječnik” sa puno suza u očima.

Govoreći o vezi njegovih roditelja, Sader nam je rekao da unatoč tome što su zajedno desetljećima, ljubav između njegove mame i tate i dalje je kao da su se jučer vjenčali. Oni savršeno razumiju potrebe jedni drugih. Vole ići zajedno u šetnje, a ponekad samo sjede i čavrljaju satima.

Sader za svoj uspjeh pripisuje zasluge svom ocu i priznaje da je ponosan na svog oca kao što je njegov tata na njega. Inspirativni dvojac voli zajedno gledati filmove u slobodno vrijeme.

seherica247