SAD uvele nove sankcije Rusiji i poslale poruku

Svijet

SAD uvele nove sankcije Rusiji i poslale poruku

Američki predsjednik Joe Biden je i službeno uveo sankcije firmi Sjeverni tok 2 AG, koja je registrirana u Švicarskoj te je kompanija-kćer ruskog plinskog diva Gazproma.

“Ovaj potez je novi korak u našoj inicijalnom paketu sankcija koje uvodimo kao odgovor na ruske poteze u Ukrajini. Jasno sam dao do znanja da nećemo oklijevati povući i dodatne poteze ako Rusija nastavi eskalirati situaciju”, stoji u Bidenovom saopćenju.

Predsjednik SAD-a je ponovo pozdravio odluku njemačkog kancelara Olafa Scholza da blokira projekt plinovoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svojim potezia potaknuo svijet da se odmakne od ruskog plina i potraži nove izvore energije. Želim zahvaliti kancelaru Scholzu za blisko partnerstvo i kontinuiranu posvećenost ideji da Rusija odgovara za svoje postupke”, stoji u Bidenovu priopćenju.

Podsjetimo, plinovod Sjeverni Tok 2 vrijedan 10 milijardi eura izgrađen je prošlog septembra, ali još nije otvoren.

Po svemu sudeći, zbog njemačke odluke će ostati zatvoren – do daljnjega.

Švicarska je objavila kako Rusiji neće uvoditi sankcije zbog Ukrajine – za sada.

Danas su se, naime, sastali ministri švicarske vlade te su osudili Putinovo priznanje Donjecka i Luhanska, ustvrdivši pritom da se radi o kršenju međunarodnog prava, piše Index.hr.

Obećali su da neće dozvoliti Rusiji da koristi Švicarsku kao način kojim bi zaobišla sankcije Europske unije. Ali, sama Švicarska zasad ipak neće uvoditi sankcije Rusiji.

BBC podsjeća da je Rusija važan poslovni partner Švicarskoj. Konzorcij koji gradi plinovod Sjeverni Tok 2 registriran je upravo u švicarskom gradu Zugu. I ruski plinski div Gazprom u istom gradu ima urede.

radiosarajevo.ba