Završen je telefonski razgovor koji je čekao cijeli svijet

Svijet

Završen je telefonski razgovor koji je čekao cijeli svijet

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su više od sat vremena razgovarali telefonskim putem u subotu poslijepodne. Razgovor je završio malo iza 18 sati i tek se očekuju saopćenja Bijele kuće i Kremlja s detaljima.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera nakon kraja decembra, a organiziran je na inicijativu Bijele kuće.

Razgovor se odvio usred velikih napetosti, a Washington je u petak objavio da bi se ruski napad na Ukrajinu mogao dogoditi “u bilo kojem trenutku”.

Takve je optužbe Vladimir Putin u današnjem razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nazvao “provokativnim nagađanjima”, prenosi Jutarnji.

U međuvremenu su se brojnim zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu priključile Švedska, Španija, Italija i Francuska.

Dok raste spisak tih država, predsjednik Ukrajine usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Američka upozorenja o neposrednom napadu Rusije na Ukrajinu “izaziva paniku i ne pomaže” Ukrajincima, rekao je u subotu Volodimir Zelenskij, kako prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

“Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije (o napadu) samo izazivaju paniku i ne pomažu”, rekao je Zelenskij.