3 TRADICIONALNA POSNA KOLAČA: Obavezan deo trpeze za Svetog Nikolu! (RECEPT)

Uncategorized

3 TRADICIONALNA POSNA KOLAČA: Obavezan deo trpeze za Svetog Nikolu! (RECEPT)

Bez obzira što ove godine slavu slavimo samo sa ukućanima, trpeza za Svetog Nikolu mora biti bogata

Predlažemo vam da za Svetog Nikolu pripremite tri tradicionalne poslastice koje mogu da stoje danima i da svakim danom budu sve boljeg ukusa:

Baklava:

Potrebno je: 1 pakovanje kora za baklavu; 500 grama oraha; malo šećera; 200 grama suvog grožđa; 200 grama margarina;

Za agdu: 1 litar vode, 1 kg šećera; 1 ceo limun.

Priprema: Pomešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Zatim u pleh složite koru za baklavu pa pospite je mešaviom oraha, šećera i grožđica. Zatim stavite drugu koru i slažite dok sasvim potrošite materijal. Zatim isecite baklavu na romboide pa je prelijte vrelim, rastopljenim margarinom.

Pecite baklavu oko 20 minuta na 200 stepeni Celizijusa. Vrelu baklavu prelijte za hladnom agdom, a agdu pripremate tako što pomešate vodu i šećer i opran i isečen na krugove, limun. Kada provri agda, ostavite je sa strane da se ohladi, a zatim prelijte njome baklavu. Ostavite baklavu da upije agdu i dobro se ohladi.

Bajadere

Potrebno je: 300 g posnog mlevenog keksa; 200 g mlevenih oraha; 250 g šećera; 1 vanil-šećer; 10 kašika vode; 200 g posnog margarina; 150 g posne čokolade za kuvanje.

Za glazuru: 200 grama crne čokolade, 3 kašike ulja.

Šećer i vanil-šećer sipati u šerpu, dodati vodu i kuvati dok ne proključa. Skinuti s ringle, pa dodati margarin i mešati dok se ne otopi. Dodati mleveni keks i mlevene orahe i sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu za kuvanje, a drugi ostaje žut. U pravougaoni pleh naneti braon pa žuti deo. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Za glazuru: rastopite čokoladu sa uljem i prelijte vrelu glazuru preko kolača. Kada se stegne kolač, secite na štanglice i poslužite.

Orasnice

Sastojci za posne orasnice:

300 g mlevenih oraha

250 g posnog margarina,

600 g šecera u prahu,

300 g brašna,

1 prašak za pecivo.

PRIPREMA: Sjediniti rukom šećer u prahu i margarin. Zatim dodati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu mesiti dok ne počne da se odvaja od posude. Puniti do pola kalupe za orasnice ili modlice za kiflice i staviti da se peku 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Po želji, pre pečenja, orasnice se mogu blago posuti seckanim orasima.

stil