OVAJ VRTIĆ JE NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA, ALI DECA GA OBOŽAVAJU: Ovo morate da vidite! (VIDEO)

Zanimljivosti

OVAJ VRTIĆ JE NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA, ALI DECA GA OBOŽAVAJU: Ovo morate da vidite! (VIDEO)
“Deci moraš verovati, moraju da padaju, da se udaraju – tako uče,” kaže vaspitač ovog neobičnog obdaništa dok mališanima od 4 godine daje nož

Danska neguje jednu “neobičnu” formu vaspitanja – decu ne čuvaju od prirode. Naprotiv, oni mališane uče kako da žive u skladu sa prirodom. Jedinstveni su po tome što 10 % predškolskih ustanova neguje obrazovenje na otvorenom.

Danas ćemo vam pričati o vrtiću koji se nalazi u šumi. Da! Nema zgrade, nema ograđenog prostora, nema skloništa. Roditelji mališane ostavljaju u šumi kod vaspitača koji ih animira tokom njihovog boravka u šumi.

Animacija se zasniva na postepenom prelasku sa aktivnosti na drugu aktivnost: penjanje na drveće, hodanje kroz šumu, upznavanje sa bubama, mahovinom, pečurkama i ostalim biljkama koje rastu u tom području.

Napolju je možda 5, a možda i -5 stepeni. Možda pada kiša ili sneg, ali deca su u prirodi.

Deca od četiri godine znaju kako se barata nožem. I ne govorimo o nožu koji se koristi za seckanje hrane, već o pravom, oštrom nožu koji seče drvo!!!

Dok se jedan od mališana penje na najviše drvo koje postoji, a grane se gibaju pod njim, vaspitač ga pita: “Da li se plašiš?” Na to dečak odgovara: “Ničeg se ne plašim!”

Za neke roditelje ovaj vrtić je noćna mora, ali za one koji svoju decu dovode ovde – to je blagoslov. Oni znaju da je ovo životna škola i da su njihova deca u najboljem mogućem okruženju.

Pogledajte video i prosudite sami:

stil