Blokade širom Srbije: “Ništa nije gotovo sve dok se Rio Tinto ne protjera”

Region

Blokade širom Srbije: “Ništa nije gotovo sve dok se Rio Tinto ne protjera”

Pokret Ekološki ustanak i oko 40 drugih organizacija danas organizuju novu blokadu puteva na 50 lokacija širom Srbije, od 14 do 15 sati.

Oni poručuju da ništa nije gotovo sve dok se Rio Tinto ne “protjera iz Srbije”. Organizatori protesta pozivaju policiju da obezbjedi javni red i mir tokom protesta, a tužilaštvo da proceusira batinaše. Vlast odgovara da su ovi zahtjevi ne ekološki već politički.

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da zahtjeva obustavljanje i zatvaranje projekta „Jadar“ kompanije Rio tinto, kao i poništavanje svih do sada izdatih dozvola za istraživanje litijuma u Srbiji.

Tražimo formiranje državne komisije koja će da utvrdi štetu nanetu ekosistemu i građanima Srbije od već realizovanih bušotina, kao i visinu odštete koju treba isplatiti“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Podsjetimo, u Srbiji su prethodne dvije subote bili blokirani mostovi i saobraćajnice sa zahtjevom da se povuku zakoni o eksproprijaciji i referendumu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vratio odlučio je u srijedu da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji i da ga vrati parlamentu, dok je Vlada, na njegovu inicijativu, Skupštioni predložila izmene tek usvojenog Zakona o referendumu koje su juče jednoglasno usvojene.

Pokret Ekološki ustanak i oko 40 drugih organizacija ocijenili su da ispunjavanje tih zahteva nije dovoljno i najavili su nastavak blokada sa krajnjim ciljem da se kompanija „Rio Tinto“, kako kažu, protera iz Srbije.

Organizacija „Kreni promeni“ je nakon ispunjavanja tih zahteva odlučila da više ne poziva na blokade saobraćajnica, ali je javno pružila podršku organizacijama koje su odlučile da nastave proteste.n1