Neum pun turista: Plaže popunjene, temperatura mora je 24 stepena

Region

U Sarajevskoj špici govorio je Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum. S voditeljima je razgovarao o tome koliko su popunjeni kapaciteti u Neumu, da li ima dovoljno radne snage, te šta sve gostima nudi bh. biser na Jadranu.

“Što se tiče hotelskog smještaja, mi to znamo pola godine unaprijed kako će izgledati sezona. Špica sezone nije toliko popunjena agencijskim gostima, koliko je individualcima, a znamo da neki banalni poremećaj na svjetskom tržištu može poremetiti cijelu sezonu. No, predviđanja se ispunjavaju, sezona je odlična”, ističe Krešić.

Poručio je da se izgradnja Peljaškog mosta pozitivno odrazila na neumske hotele ispod magistrale jer nema više gužvi, ni čekanja.

“Brojke su odlične, bilježimo porast za 15% noćenja. Ono što sad vidimo, možemo biti optimistični i zadovoljni razvojem situacije”, dodao je Krešić.

“U hotelskom smještaju 80% smještaja su inozemni gosti. Što se tiče domaćih gostiju u predsezoni to su uglavnom kongresni gosti, dok u špici sezone također imamo i domaćih gostiju, tj. dijaspore koja ljeti dolazi u BiH. Najviše gostiju dolazi iz Francuske, Poljske, Njemačke, Mađarske, Skandinavske zemlje, Belgija – preko 20 zemalja je prisutno u neumskim hotelima”, kazao je Davor Krešić za TV SA.

A evo kakva je trenutno situacija u Neumu:

“Ljeto je već počelo dobro jer jutros sam vidio na Doljanima kilometarske kolone. Vozio sam se i cestom Stolac-Neum gdje su bile uistinu velike gužve. Plaže su popunjene. Smještaji u hotelima su danas popunjeni 70 ili 80 %. Ovaj vikend se nadamo da bi Neum mogao biti 100 % popunjen. Temperatura mora je 24-25 stepeni”, istakao je Krešić.

Ova temperatura mora dovoljna je za rashlađenje na ovim visokim temperaturama jer toplotni val zahvatio je i Jadran.

Čitav razgovor o tome šta vas očekuje ako dođete u Neum, pogledajte u videu:

radiosarajevo.ba