Podžić otkrio šta je napisao ambasadoru Rusije: “Nikad mi nije odgovorio”

Region

Podžić otkrio šta je napisao ambasadoru Rusije: “Nikad mi nije odgovorio”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić osvrnuo se na posljednju izjavu ruskog asmbasadora u BiH Igora Kalabuhova koji je rekao da će uslijediti ruska reakcija ako BiH postane članica NATO saveza. Podžić je kazao da “Kalabuhov sigurno neće biti osoba koja će odlučivati hoće li BiH biti članica NATO saveza”.

Gostujući na N1 televiziji, Podžić je govorio o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Smatra da će Rusija rat dugo izdržati i da se poslije Ukrajine trebaju spremiti još dvije zemlje.

“Mislim da, bez obzira na sve ove sankcije, Rusija još dugo može izdržati rat. Ako će ovako brutalno rušiti, ako će ovakva humanitarna kriza nastupiti, mislim da će u jednom momentu predsjednik Ukrajine Zelenski biti prisiljen da potpiše mir uz uslove koje postavi Putin.

Kad ostvarite pobjedu, onda apetiti rastu. Čini mi se da će Putin ići dalje… Moja procjena je, volio bih da griješim… Napravit će neku malu pauzu, a nakon toga mislim da se trebaju spremiti Moldavija i Gruzija”, rekao je Podžić.

Ipak, smatra da na Bosnu i Hercegovinu Putin neće krenuti.

“Situacija na Zapadnom Balkanu je sasvim drugačija nego u Ukrajini, a i situacija u BiH je mnogo drugačija.

Da bi se izazvao sukob na Zapadnom Balkanu i u BiH, Putin bi morao proći najmanje dvije zemlje koje su članice NATO Saveza. Prolaskom kroz te dvije zemlje, ja mislim da je to Treći svjetski rat, siguran sam da bi NATO savez tu odgovorio.

Mi imamo jednu veliku prednost u BiH. Po Aneksu 1 Dejtonskog sporazuma, odgovornost za provođenje Dejtonskog sporazuma je na NATO savezu”.

O izjavi ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova “da će uslijediti ruska reakcija ako BiH postane članica NATO-a” kaže:

“Prvo, mislim da Rusija nikako ne može napasti na BiH, to je broj jedan. A broj dva, taj gospodin kojeg ste već spomenuli, da je ovo normalna situacija u ovoj zemlji, on bi davno trebao otići odavde i davno trebao biti proglašen Personom non granta.

Prilikom njegovog dolaska u BiH vrlo brzo je gostovao kod Senada Hadžifejzovića. Tada je rekao da ne postoji bošnjački narod. Molim vas… On je do mene pokušavao doći dva ili tri puta. Poslao sam mu poruku. Gospodine, kada se javno izvinite mom narodu i malo pročitate historiju BiH, onda možemo razgovarati, do tada ne. Ja sam već obavljao ulogu ambasadora i znam šta bi se u zemlji prijema moglo, a šta ne bi moglo reći. Taj gospodin se sigurno neće pitati o članstvu BiH u NATO savezu”, rekao je Podžić i dodao da mu ambasador Rusije nije odgovorio na poruku koju je poslao.

Govorio je i o popisu vojnika u OSBiH koji ovih dana vrši MUP RS. Kaže da se prije nego što je Ministarstvo odbrane BiH obavijestilo javnost o ovome vršio popis samo bošnjačkih vojnika, a kasnije i ostalih.

“Tačno je da su u jednom podrinjskom mjestu ranije, prije nego je izašlo u javnost, pozivani pripadnici OSBiH, isključivo bošnjačkog naroda i od njih traženi podaci. Kada su pitali zašto traže, rekli su da je naređenje iz Banja Luke”, rekao je Podžić.

Dodao je da je reagovao i poslao to svim službama i nadležnim agencijama.

n1