RHMZ upozorava na toplotni talas: Temperature krajem nedelje do 40 stepeni, a očekuju nas i tropske noći

Region

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na izražen toplotni talas, čiji će vrhunac biti u petak i subotu uz temperature od 35 do 40 stepeni.

Na početku smo perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike na naše prostore. Maksimalne vrednosti temperature po danu: utorak (18. jun) od 32 do 35 stepeni,
sreda (19. jun) od 35 do 37 stepeni, četvrtak (20. jun) od 33 stepeni na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

U petak i subotu (21. – 22. juna) očekuje se vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °C.

U subotu poslepodne na severu i zapadu, te u nedjelju (23. juna) u ostalim krajevima temperatura će se spuštati i vraćati na vrednosti u rasponu od 28 do 34 °C.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, duvaće slab, promenljiv vetar. Najniža temperatura će sutra biti od 14 do 21 stepena, a najviša od 32 do 35 stepeni. I u Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo uz slab, promenljiv vetar. Najniža temperatura će biti od 18 do 21 stepen, a najviša oko 33 stepena.

U sredu će najviše temperature biti od 35 do 37 stepeni, u četvrtak od 33 stepena na severu do 39 na jugu i istoku Srbije. U petak i subotu će biti vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. Očekuju se i tropske noći – kada temperatura neće opasti ispod 20 stepeni.

U subotu popodne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuje pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 stepena Celzijusa. Za vikend i početkom sledeće sedmice, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje ponegde će biti kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom.

Moguće su tegobe srčanih i bolesnika s respiratornim oboljenjima. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi.

nova.rs