Otac sam odgaja dječaka s Downovim sindromom, majka ga je napustila

Zanimljivosti

“Ni u jednom trenutku nisam pomislio ostaviti sina u sirotištu.”

Jevgenij Anisimov (37) iz Rusije prije pet godina postao je otac dječaka s Downovim sindromom. Dani nakon njegova rođenja bili su teški. Nije mogao zamisliti da svoje dijete ostavi u sirotištu kako je njegova supruga predložila.

Misha je rođen s Downovim sindromom, a njegova majka nije se mogla nositi s tim pa ih je napustila. Tata je odlučio sam odgajati dječaka.

Ovaj mladi otac odlučio je svoju priču podijeliti s javnošću kako bi, kako kaže, pokazao svijetu koliko su djeca s ovom dijagnozom divna, ali i motivirao druge roditelje da nikada ne odustaju, već skupe hrabrosti i suoče se s izazovima, posebno kada im djeca u pitanju.

Jevgenij smatra da je obrazovanje izuzetno važno, jer neznanje dovodi do straha i predrasuda, ali i do drastičnih poteza, kakav je učinila njegova sada već bivša supruga kada ih je napustila.

“Trenutak sreće nakon njegovog rođenja trajao je točno minutu i 39 sekundi kada nam je doktorica rekla: ‘Bojim se da vaša beba ima Downov sindrom’ i podržite svoju suprugu jer sam vjerovao da će joj biti teško – prisjetio se i dodao da su potvrdu dijagnoze čekali nekoliko dana.

“Nisam znao ništa o dijagnozi svog sina”
Koliko god je odlučio da bude jak, emocije su ga preplavile. Izašao je iz bolnice i zaplakao.

“Nisam dugo plakao, ali kasnije sam se postidio tih suza. U mom se životu, uostalom, ništa nije promijenilo. Sve se dogodilo kako smo planirali, rodio mi se sin” – nastavio je.

Iste večeri je sjeo za kompjuter i saznao puno toga o ovoj dijagnozi.

“Nisam znao ništa o sinovoj dijagnozi. Sjetio sam se samo strašne fotografije iz udžbenika biologije. Otišao sam na internet i istraživao. Saznao sam da su u Europi ljudi s Downovim sindromom dobro socijalizirani, mogu živjeti i raditi samostalno”, kaže ovaj hrabri otac.

Kaže da to saznanje nije utjecalo na njegovu odluku jer je odmah znao da nikada ne može ostaviti svoje dijete, ali njegova supruga nije bila spremna na ovakvu odgovornost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John Anisimov (@evgen_tyz)

“Ni u jednom trenutku nisam pomislio ostaviti sina u sirotištu, to bi bilo stvarno nehumano. Supruga i ja smo se ubrzo rastali, a ja sam započeo novi život samohranog oca “sunčanog” djeteta”, dodao je.

Ističe da sebe ne smatra herojem, kako ga neki nazivaju, već je bilo sasvim normalno i prirodno da ostane uz svog sina, kojemu je toliko potreban. Kaže da Mishu odgaja najbolje što može.

“Svojim primjerom želim nadahnuti one ljude koji su ili će biti u istoj situaciji kao i ja. Želim da im poručim: “Ne bojte se! Sve će biti u redu!”, zaključio je.novizivot.net