Svečano otvoren Evroprajd, policija obezbeđivala skup: Odluka o šetnji biće doneta naknadno

Zanimljivosti

Svečanim podizanjem zastave ispred Palate Srbija zvanično je počela nedelja Evroprajda u Beogradu. Na događaj je stigla i kuma prajda Sajci MC koja će se obratiti okupljenima. Osim organizatora, događuju prisustvuje nekoliko diplomata, među kojima i američki ambasador Kristofer Hil, ali i nekoliko protivnika prajda koji traže da se događaj otkaže. Što se tiče šetnje, plan će biti objavljen danas ili sutra.

Ispred same Palate Srbija, ali i duž Bulevara Mihajla Pupina i okolnim ulicama prisutne su jake policijske snage koje obezbeđuju događaj. Organizator Goran Miletić zahvalio se prisutnima i naveo da mnogi nisu verovali da će prajd održati.

„Beograd će pokazati da je grad koji je otvoren i jednak za sve, postoji za sve i grad koji je otvoren za promene. Ovo je poruka tolerancije, ovo je vreme za jednakost i solidarnost“, naglasio je on i prokomentarisao da je samo poverenica Brankica Janković danas ovde ispred državnih institucija.

Kako su naveli organizatori događaja, po prvi put se događaj održava ispred Palate Srbija, jer im nije dozvoljeno ispred Skupštine Grada. Ovogodišnja kuma prajda Sajsi MC izjavila je da joj je čast što je kuma ovakvog događaja.

„Ta tema je polarizovala društvo i svi smo svesni koliko je važno da se prajd održi. To nije samo šetnja već edukacija, edukacija i edukacija“, rekla je ona.

Organizator Marko Mihalović priznao je da se oseća posramljeno.

„Ovaj dan treba da predstavlja trijumf demokratije i mislio sam da ćemo na današnji dan biti presrećni zbog postignutih rezultata, ali se osećam posramljeno jer stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti prava LGBT zajednice. Ovo je borba za jedan demokratski poredak, za zdravu sredinu gde nece biti mesta govoru mrznje. Treba da budemo ponosni na ljude koji su pokazali solidarnost u protekloj nedelji koja je bila teška“, istakao je on.

Nekoliko protivnika događaja došlo je kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog šetnje, ali atmosfera je mirna.

Posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država iskoristiti zakonsko pravo da 96 sati od početka šetnje odluči da li će ona biti održana ili ne.

 nova.rs