TikTokom se širi trend generacije Z: Cijeli dan provode u krevetu

Showbizz

Generacija Z osmislila je novi trend koji je u posljednjih nekoliko mjeseci preplavio TikTok, a u kojem hvale prednosti i užitke provođenja cijelog dana u krevetu.

Snimke s hashtagom #bedrotting, odnosno “truljenje u krevetu” preplavile su TikTok i pregledane su više od 125 milijuna puta. Brojni tiktokeri u viralnim snimkama pokazuju kako provode dan u krevetu i bave se aktivnostima koje ih opuštaju, poput igranja igrica, skrolanja na mobitelu, čitanja knjige ili gledanja filmova.

Trend zabrinjava psihologe
Generacija Z tvrdi da im provođenje cijelog dana u krevetu nakon stresnog dana (ili tjedna) nudi potpuni oporavak, ali i poboljšava mentalni fokus i želju za produktivnošću.

U videu u nastavku pogledajte kako to izgleda.

@justb_official

가을은 독서의 계절🍃 건우는 책과 함께 하루를 마무리해요😏📖 #JUSTB #저스트비 #이건우 #GEONU #ComingHome #짱스트비침콕🛌 #bedrotting #trend #foryou #fyp

♬ Coming Home (Acoustic English Ver.) (Digital Only) – JUST B

Međutim, ovaj novi trend zabrinjava psihologe, koji se slažu da bi osobe s predispozicijom za depresiju mogle doživjeti pogoršanje simptoma nakon dana provedenog u krevetu. Laurel Roberts-Meese, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, smatra da bi ovaj trend mogao prikriti simptome kliničke depresije te dovesti do ideje da je savršeno normalno provoditi dane u krevetu i ne potražiti pomoć za svoj mentalni problem, piše Index.

“Izbjegavanje je gorivo za tjeskobu i depresiju, a ako provodite dan u krevetu kako biste izbjegli svoje misli, osjećaje ili probleme, vi doista hranite te osjećaje i simptome. Nadalje, time propuštamo priliku da se aktivno uključimo u život koji će biti bolji za naše mentalno i fizičko zdravlje”, objasnila je psihologinja, dr. Katrina Ostmeyer.

Psiholozi također upozoravaju kako se takozvani “dan popluna” često pretvara u priliku za beskrajno skrolanje na društvenim mrežama, što, prema brojnim istraživanjima, može povećati rizik od razvoja anksioznih poremećaja, kao i poremećaja prehrane.

novizivot.net