3 bebe Gaćeša uspešno završile prvi ciklus transplatacije matičnih ćelija: Kada čujete reči najstarije Iskre, naježitćete se

Region

Tri od četiri sestara iz najslađeg četverca u Srbiji rođenog 2022. godine – naše čuvene sestre Gaćeša, uspešno su završile prvi ciklus transplantacije matičnim ćelijama za koju su se roditelji Marija i Đorđe odlučili čim su saznali da Iris, Inda i Irina boluju od cerebralne paralize.
Devojčice su rođene u Beogradu, gde porodica i živi, a uz Iris, Indu i Irinu, tu je i malena Ina i njihova starija sestra Iskra. Transplantacija matičnim ćelijama pre rođendana i podrška “Budi human”

Kada su krajem prošle godine Gaćeše saznale dijagnozu, odlučno su krenuli ka svemu što može da pomogne njihovim ćerkama da se izbore s ovom bolešću. Tada su rekli da “pristaju na sve što će doneti dobro deci, a za prvi korak izabrali su transplantaciju matičnim ćelijama koju je trebalo što pre odraditi, dok ne napune dve godine, a to je 22. aprila 2024.”

Za podršku su se obratili Humanitarnoj organizaciji “Budi human” koja im je nedavno dodelila SMS broj 1637, a u nedelju 3. marta uspešno su obavili prvu transplantaciju matičnim ćelijama u jednoj privatnoj klinici u Beogradu. Prvobitno je planirano da tri devojčice prođu tri ciklusa, međutim, u dogovoru sa lekarima naredne transplantacije će biti zakazane u skladu sa napretkom i razvojem devojčica.

– Najbitnije je da smo uspeli da odradimo prvi ciklus. Transplantacija je dobro prošla. Od neželjenih reakcija, mučnine, temperature, povraćanja, ništa nije bilo. Sada čekamo prve rezultate i šta će se desiti – kažu roditelji.

Dogovoreno je da bude onoliko ciklusa koliko bude potrebno. Dokle god bude pomaka radiće transplantaciju.

Treba da pričekamo malo i onda ćemo dogovarati sledeću. Na “Budi human” smo naveli sredstva za tri ciklusa transplantacije, fizioterapeute za godinu dana i rehabilitaciju u Austriji, u centru za koji kažu da u njega deca odlaze u kolicima, a vraćaju se na nogama. Jedan ciklus transplantacije matičnim ćelijama za njih tri je 22.000 evra, a sve navedeno je ukupno 98.000 evra – kaže Marija Gaćeša. U klinici gde je rađena transplantacija su provele jedan dan. Majka kaže da su pred polazak od kuće bila malo uplašene jer su znale šta ih čeka s obzirom da su već pre tri nedelje pokušali da urade transplantaciju, ali tada nisu prošli lekarski pregled pedijatra. Pošto su preležale virus, pregledi su ovog puta dobro ocenjeni.

– I Đorđe i ja smo bili prestravljeni. Ali smo na putu do klinike pomislili da ako se po jutru dan poznaje nama će biti stvarno jako dobar dan, jer je bilo vedro i jako lepo vreme. Tako je i bilo. Pedijatar i anesteziolog su potvrdili da je sve u redu, odveli su nas u sobu i sve se izdešavalo u sat i po vremena. Dogovor je bio da prespavamo u klinici da bi njih ispratili, ali su one bile dobro. Bile su kao da im ništa nije rađeno i vratili smo se kući – priča majka.

Osim radosnih vesti iz klinike i napretku Iris, Inde i Irine, lepe vesti očekuju i iz vrtića u koji će u ponedeljak da krene četvrta sestra iz četverca, Ina. U vrtić su upisane sve četiri, ali njih tri neće ići. Organizacija u kući će sada biti lakša jer se i Iskra vraća u vrtić, tako da će Marija i Đorđe moći još više da se posvete ćerkama pred kojima je dug i ni malo lak put do prvih koraka.

– Iskra zna sve o svojim sestrama. Pošto im se na kukovima vidi ranica odakle je uzeta koštana srž, ona je uvek prva da vidi kako je to rađeno i da li njih to boli. Gleda im rupice na ruci od braunile i jako je brižna. Stalno ponavlja: “Kada će one već da porastu da možemo da se igramo zajedno?”. Vodila sam je sa sobom kada sam sređivala papirologiju i pitala sam je da li hoće da joj kupim nešto, a ona mi je odgovorila : “Ali, mama, ne možemo ništa da kupimo, moramo da čuvamo pare da seke prohodaju!” Srce mi se steglo, ona ima samo četiri godine. Rekla je da će kada poraste da bude fizioterapeut, a da je sada mali fizioterapeut. Oseća i brigu i strah za sve kroz šta prolazimo iako se trudimo da ona to ne vidi – kaže Marija Gaćeša.

Novac koji im je potreban za lečenje dece im je nedostižan, a osim transplantacije i terapeuta, odlazak u centar za rehabilitaciju u Austriji je 6.000 po detetu.

– Nema novca koji može da kupi zdravlje, a u stvari kupujemo zdravlje. Zato, uvek kažem, biće svega, ali samo da zdravlja bude i da su nam deca zdrava – zaključuje majka.

Kako možete da pomognete Iris, Indi i Irini:

Slanjem SMS 1637 na broj Humanitarne organizacije “Budi human” 3030, jednokratna pomoć od 200 dinara

Uplatom na dinarski račun : 160-6000001908129-20

Uplatom na devizni račun : 160-6000001909212-69

IBAN: RS35160600000190921269

SWIFT / BIC: DBDBRSBG

dijasporainfo.net