Centar za sport sređivao marinu na Visli, a nabasao na arheološko blago – specijalni vikinški mač

Zanimljivosti

Oružje skenirano na Univerzitetu Nikola Kopernik i na njemu je otkrivena reč ULFBERHT, koja postoji na još 170 mačeva

Tokom sređivanja marine na Visli, u Vloclaveku, u rečnom blatu otkriven je mač star oko hiljadu godina, piše The History Blog. Specijalni vikinški mač, nazvan ULFBERHT, proglašen je nacionalnom senzacijom u Poljskoj.

– Danas tokom restauracije marine otkriven je predmet sa jedinstvenim statusom. Brzo smo se konsultovali sa istoričarem Olafom Popkijevičem, koji je inicijalno procenio da je mač iz 90. veka. Čekamo dalje potvrde od konzervatorima, kojima smo predali mač – objavio je na Fejsbuku Centar za sport i rekreaciju Vloclavek.

Mač je skeniran na Univerzitetu Nikola Kopernik i na njemu je otkrivena reč ULFBERHT, koja ukazuje na to o kojoj vrsti mača je reč. To su specijalni mačevi koji predstavljaju evoluciju klasičnih vikinških mačeva u kasnije viteške mačeve. Takođe, utvrđeno je da je mač najverovatnije ne iz 9, već iz 10. veka, kao i da je napravljen oko 950.

U Poljskoj je do sada pronađeno samo osam takvih mačeva, dok ih je u Evropi ukupno 170. Ovaj mač već se smatra pravim arheološkim blagom.

– Ovo je izuzetno vredno otkriće. Znamo da su ovakvi mačevi pravljeni negde u centralnoj Evropi, ali još ne znamo gde. Kovači su koristili specifičnu metodu pravljenja ugljeničnog čelika sa veoma preciznom kompozicijom. Količina ugljeničnog čelika bila je strogo definisana, zbog čega je mač bio veoma jak i fleksibilan, od čega je zavisila njegova izdržljivosta, ali i vrednost u borbi – rekao je Sambor Gavinski, konzervator zavoda za zaštitu spomenika Vojvodstva Kujavsko-Pomorskog.

On je dodao da je mač u odličnom stanju, ali da je misterija kako je završio u Vloclaveku.

(Telegraf Nauka/The History Blog)