Evo kako Srbija dočekuje Srpsku novu godinu: Trgovi puni, ori se pesma, a običaji kažu da se večeras ne spava

Region

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru

Dobra hrana, trubači, kuvana rakija i vino, vatrometi, bine spremne za spektakle i ono najvažnije gradski trgovi puni naroda – ovako večeras izgladaju sva mesta širom Srbije jer se čeka Srpska nova godina. SPC i njeni vernici, ali i druge crkve koje poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine.

Beograđani će imati prilike da pravoslavnu Novu godinu čekaju na čak dve lokacije – Trgu republike, gde će ih zabavljati Saša Matić i Tea Tairović, i u Beogradu na vodi gde je spremljen multimedijalni spektakl, laserski šou i vatromet.

KiM slavi Srpsku novu godinu
I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru.

Večerašnjom proslavom organizovanom na otvorenom, Srbi u Gračanici nastavljaju tradiciju i šalju poruku da su u njihovim životima duboko utkane vrednosti hrišćanstva, pravoslavne vere i kosovskog zaveta, sa opstankom na Kosovu kao suštinskom porukom, bez obzira na višedecenijske izazove, previranja i stradanja, piše RTS.

“Nadamo se da ćemo imati veliki broj meštana iz naše opštine, ali i šire ovde i da ćemo zajedno uz dobru hranu, vola na ražnju, i tradicionalno kuvano vino i domaću rakiju se svi dobro zabaviti”, kaže Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

Nastupom lokalnog Dj Areas-a i akustičnog benda „Večita Dilema“ na Trgu Kosovskih junaka ispred opštine Gračanica počela je tradicionalna manifestacija „Doček Srpske Nove

godine“.

Dočeku ,verovatno zbog veoma niske temperature, prisustvuje manji broj mladih od nekoliko hiljada koliko očekuju iz Turističke organizacije Gračanica. Prisutni imaju posluženje bika na ražnju i kuvano vino i rakiju, kaže repoerter Telegrafa.

Većina mladih Srpsku Novu godinu će dočekati u brojnim kafićima i restoranima kako u Gračanici tako i u okolnim srpskim selima a nije mali broj njih koji Srpsku Novu godinu dočekuju u kućnoj atmosferi. U ponoć kada će nastupati estradne zvezde Sloba Vasić i pevačice Lena Čolak biće priređen vatromet.

Čačani imaju i gosta iznenađenja
Čačane će u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvesti Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, ali tu je i “gost iznenađenja”.

Na 20 i nekom kilometru od centra Zlatibora, koji ovih dana vrvi od turista i dečje graje, večeras se u Jablanici, iza Tornika, kod seoske crkve brvnare, kao što je već i tradicija, okupilo celo selo, što bi rekli, došlo je i staro i mlado.

Nakon večernjeg bogosluženja, planinci su založili ostatke badnjaka u porti crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice, a kao i predhodnih godina i ove je došao Božić Bata, koji je doneo paketiće za najmlađe meštane.

– Ovo je jedan od lepših događaja u zlatiborskom kraja, leti ima seoskih vašara i višeboja, dok je zima “gluv”period, pa je ovaj doček Srpske Nove godine na seoskom saborištu izuzetna prilika za druženje meštana iz svih zaseoka razuđenih po brdima na padinama Tornika – rekli su Jablanici.

Tokom prohladne januarske večeri u dva kotlića kuvaju se lovački gulaš i kupus, a služe se i topli napitci, poput “vruće” rakije, kuvanog vina i čaja, po ukusu svih posetilaca.

Malo po malo, pa uz trubače zaigraju čuvenu “Užičanku”, ne bi li se zagrejali, dok domaćini ne ispale novogodišnji vatromet, kada će zaplamteti nebo nad Jablanicom.

I u Kraljevu je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Najpre je upriličen program za decu, a nakon toga nastupaju Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači.

Kragujevčani će Pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu uz nastup Van Goga, a Nišlije uz Amadeus bend. I Novosađani će da više lokacija u gradu moći da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

U Starom parku u Čajetini, večeras se okupilo pola varošice, najviše dece. Ranijih godina ovaj događaj bio je na Božić uveče, ali ove godine zbog loših vremenskih uslova odložili su za 13. januar. Uz kuvano vino i čaj, plamteli su vatrometi nad Čajetinom, a veliki broj građana se pridružio ovom prazničnom događaju.

Narodni običaji za Srpsku novu godinu
Prema običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, kuvano vino i krofne, a od mesa prasetina. U nekim krajevima u Srbiji se večeras priprema i česnica.

Nova godina po julijanskom kalendaru u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Ipak, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.

14. januara se trudite da uradite neki mali posao – bilo da je fizički ili mentalno jer ćete tako sebi obezbediti da i u narednoj godini budete vredni.

Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.

(Telegraf.rs)