Ljilja 40 godina spasavala tuđe živote a sada se bori za svoj: Porodica moli za pomoć

Region

Ljiljanu je na leto 2022. godine ščepala opaka bolest

Ljiljana Despotov rođena je u Skoplju pre 64 godine, a skoro pola veka provela je Kliničkom centru na infektivnoj klinici u Novom Sadu, rizikujući svoj život kako bi tuđi spasila. Nakon što je otišla u zasluženhu penziju, ovu hrabru ženu dočekale su najgore vesti i sada njena porodica moli za pomoć.

Pored toga što je punih 40 godina svakog dana pomagala ljudima, u doba korone bivala je na prvoj liniji fronta ne plašeći se i onog najgoreg. Nažalost, Ljiljanu je na leto 2022. godine ščepala opaka bolest – karcinom. Tada je usledila prva u nizu od operacija, izvađena joj je materica, a samo manji deo masnog tkiva bio je kancerogen.

Nedugo zatim, u aprilu 2023. godine tumor se ponovo pojavio, zapetljan oko creva. Sledi nova operacija, skraćivanje debelog creva, ugrađivanje stome i na kraju dobija opaku dijagnozu, liposarkom mekih tkiva C495.

U avgustu, par meseci nakon ustanovljene dijagnoze, skraćeno joj je i tanko crevo, a već u septembru karcinom se opet vratio. Operacije više nisu bile moguće, pa su joj u Kamenici predložili hemoterpaije.

Porodica je čula za kliniku u Istanbulu koja liposarkom mekih tkiva tretira lekom koji je namenjen baš toj vrsti raka, kod nas, nažalost, ovaj lek nije registrovan.

“Doktor iz Kamenice bio je veoma profesionalan, posavetovali smo se sa njim u vezi sa lečenjem u Istanbulu i rekao nam je da probamo i sa tom vrstom leka”, počela je priču za Telegraf Aleksandra, Ljiljanina ćerka.

Kako naša sagovornica navodi, dosta ljudi hvalilo je klinku “Andolu”, a upravo zato što daju lek za liposarkom porodica odlučuje da svoju majku i suprugu pošalje tamo na lečenje.

Ljiljana je do sada primila tri terpaije, četvrta je zakazana 25.12, ali porodica više nije u mogućnosti da ih finansira jer su veoma skupe, zato mole za pomoć.

Još uvek se ne zna koliko će terpaija mama morati da primi, u Srbiji će joj uraditi magnet i potrebne kontrole, jeftinije je, a moramo da vidimo kako lek deluje na karcinom”, objašnjava.

Kako kaže, cilj je da se karcinom prvo smanji, jer rapidno raste, a potom i razmotri kako je moguće odstraniti ga. Nažalost, Ljiljana se i sve teže kreće zbog jakog oticanja nogu.

“Trenutni problem je oticanje nogu i zastoj limfe, jer su joj odstranjene limfne žlezde i bilo bi dobro da nabavimo aparat za limfnu drenažu”, kazala nam je Aleksandra i dodala da je Ljinana bila na par terapija koje su joj dosta pomogle.

“Njoj je teško i da svaki dan ide na te terapije, a i one iziskuju dosta novca koji nam je jako potreban”, zaključila je Aleksandra.

Ipak, ova hrabra žena stoički podnosi borbu i sa ovim “neprijateljem”, a njena ćerka nam je otkrila i da vrlo često ne želi da prizna kako je nešto boli.

“Najhrabrija je od nas troje, tate, sestre i mene. Veoma je osećajna i pozitivna, naučila nas je svemu u životu”, kaže ćerka.

Aleksandra, kao i njena porodica, apelovala je na sve ljude dobre volje da pomognu njenoj majci i omoguće joj lečenje koje može da joj spasi život.

Ljiljani možete pomoći:

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001811052-57

Uplatom na devizni račun:

160-6000001811840-21

IBAN:

RS35160600000181184021

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod.

(Telegraf.rs)