Lana Pudar želi osvojiti prvu olimpijsku medalju za BiH: Već 25 godina čekamo…

Region

Lana Pudar je svjesna da se olimpijska historija može potencijalno ostvariti već na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Maestralna tinejdžerka ima za cilj da dokaže svoj potencijal i u Otopeniju što je posljednje takmičenje u kalendarskoj godini 2023. godini.

U prošloj godini, tada 16-godišnje čudo iz Bosne i Hercegovine je osvojila evropsku dugu stazu pobjedom na 200 metara leptir u Rimu. Sada joj je ističe želja da donese prvu olimpijsku medalju u našu zemlju.

“Prva sam koja je osvojila europske medalje i bila u svjetskim finalima, što mi puno znači, ali i mojoj zemlji”, kaže Pudar za European Aquatics i dodaje:

“Moj cilj je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo zlatnu olimpijsku medalju sljedeće godine jer već gotovo 25 godina čekamo tu medalju, a bila bi tako velika i historijska.”

Pudar je počela plivati sa pet godina i priznaje da je već razmišljala o profesionalnoj karijeri u bazenu kad je imala deset godina.

“Voljela sam plivanje od prvog dana, a kada su moji treneri vidjeli da imam talent, počela sam rano trenirati i natjecati se u klubu”, prisjeća se Pudar i dodaje:

“Kad sam imala 10 godina, počela sam razmišljati o plivanju kao profesiji jer sam počela obarati rekorde u svojoj dobnoj skupini, što je za mene bilo zaista veliko.”

Pudar tvrdi da joj uspjesi pomažu opravdati “teške” odluke koje često mora donositi radi svoje karijere.

“Bilo je teško i još uvijek ponekad jest kad imam trenutke kad želim sve to zaustaviti i biti samo kao normalna djeca mojih godina”, priznaje Lana za European Aquatics i dodaje:

“Ponekad jednostavno želim izaći, ili čak biti kod kuće s prijateljima i porodicom jer sam često na treninzima i nedostaju mi. Onda se sjetim zašto sve to radim, koliko sam dobra i ne želim stati.”

Za sam kraj otkrila je ko je njoj bio uzor i istakla da bi voljela da ona bude uzor mladima u Bosni i Hercegovini.

“Moj uzor je Sarah Sjostrom sigurno. Ona je oborila sve rekorde u leptiru i od početka mi je najdraža. Prvi put sam se takmičila s njom na Olimpijadi i bila sam prestrašena jer je bilo teško biti među tim zvijezdama na mom prvom seniorskom takmičenju. Sviđa mi se kako razgovara sa drugima i kako je razgovarala sa mnom kada sam željela sliku sa njom. Ponosna sam na sve što sam postigla u mojoj zemlji i što me svi vole. To je za mene ogromna stvar. Najviše volim kada mi se približe mala djeca i kažu da sam im uzor i da žele biti kao ja, jer osjećam tu podršku i to je dodatni motiv za mene”, završila je Pudar.jutarnji.ba